Spis treści
Nowoczesny sprzęt AGD do kuchni – jaki wybrać, aby zużywał mało prądu?
Jeśli zależy nam na redukcji rachunków za energię, wybierajmy urządzenia AGD do kuchni, które są energooszczędne, funkcjonalne i dostosowane do naszych indywidualnych potrzeb.
Pamiętajmy, że dwóch lat obowiązuje nowa skala klas energetycznych od A do G, a plusy przy literkach zostały zlikwidowane. Sprzęt klasy A+++ na nowej etykiecie odpowiada klasie C. Najwydajniejsze urządzenia znajdują się w klasie C i D. Na nowych etykietach klasa A i B na razie jest pusta w oczekiwaniu na innowacyjne urządzenia.
Domowe gotowanie, a racjonalne oszczędzanie
Wiele osób dotuje w domu, żeby nie wydawać fortuny na obiady w pracy, czy na uczelni. Jeśli odpowiednio to zaplanujemy, możemy sporo zaoszczędzić w domowym budżecie.
Oto kilka sprawdzonych trików na oszczędzanie w kuchni:
- Planujmy posiłki, czyli przygotowujmy z wyprzedzeniem domowe menu. Ułatwi to nam sporządzenie listy i cykliczne robienia zakupów spożywczych z głową. Dzięki temu unikniemy zaopatrywania się w produkty, których nie ma w rozpisce zakupów.
- Gotujmy sezonowo, dzięki czemu sporo zaoszczędzimy.
- Nie marnujmy jedzenia. Jeśli zostały nam z obiadu ziemniaki, makaron czy ryż, wykorzystajmy je do zrobienia sałatki, czy innej pożywnej potrawy (np. zapiekanki). Porcje zupy, czy danie dla jednej osoby zawzsze warto zamrozić i później zabrać do pracy.
- Przygotowujmy taką ilość obiadu, żeby wystarczyła na dwa, a nawet trzy dni. Pozwoli to nam zyskać nie tylko mnóstwo wolnego czasu, ale również zaoszczędzić sporo wody i energii.
- Pilnujmy terminów ważności. Zawsze sprawdzajmy na opakowaniach żywności w sklepie datę przydatności do spożycia, a te z krótkim terminek wyjmujmy z lodówki i zjadajmy w pierwszej kolejności.
- Nie wyrzucajmy zwiędniętej żywności do kosza. Z owoców możemy zrobić smaczny kompot czy placki, a warzywa świetnie się sprawdzą do przygotowania dań wege (np. leczo, wywaru z warzyw czy pasty i sosu).
Róbmy domowe przetwory, które są tańsze i zdrowsze od gotowców ze sklepu, ale też pozwolą zachować letnie smaki na dłużej.
polecany]22645219[/polecany]
Jak tanio gotować na indukcji?
Jeśli chcemy, żeby rachunki za prąd nas nie przerażały, warto pomyśleć, jak zmniejszyć zużycie energii. Właściciele płyt indukcyjnych zawsze powinni gotować jedzenie pod przykryciem i w wysokiej jakości garnkach. Ważne jest również, żeby regularnie dbać o czystość indukcji, dzięki czemu urządzenie będzie pracowało efektywnie. Dobierajmy ponadto średnicę garnka do wielkości pola grzewczego – mniejsze dno naczynia sprawi, że energia z pola będzie uciekać na zewnątrz. Nowoczesne płyty automatycznie dostosowują wielkość pola do średnicy naczynia.