Płytę indukcyjną łatwo utrzymać w czystości, jeśli regularnie o nią dbamy. Systematyczne usuwanie z jej powierzchni, przypaleń, mokrych plam, tłuszczu i resztek jedzenia to kluczowy warunek, żeby płyta działała prawidłowo i szybko nie uległa awarii. Przypalone resztki jedzenia na powierzchni indukcji nie tylko nie wyglądają estetycznie, ale mogą być źródłem bakterii i brzydkiego zapachu podczas gotowania. Sprawdź, jak usunąć przypalenia z płyty indukcyjnej, żeby przy okazji nie zniszczyć.
Regularne czyszczenie płyty indukcyjnej
Warto już podczas gotowania na bieżąco usuwać z powierzchni płyty zupę, mleko czy kompot, które wykipiały. Wystarczy na chwilę wyłączyć indukcję i delikatnie wytrzeć np. papierowym ręcznikiem płyny z powierzchni szkła.
Jeśli dodatkowo po każdym zakończeniu gotowania i ostudzeniu pól grzewczych przetrzemy powierzchnię płyty wilgotną gąbką lub ściereczką z mikrofibry, unikniemy późniejszej trudnej walki z zabrudzeniami. Jeśli jest to tylko woda lub kompot, to nie ma potrzeby używać detergentu. Jeśli plamy są tłuste, warto wykorzystać do czyszczenia np. płyn do naczyń. Na koniec zastosujmy płyn do szyb i suchą ściereczkę, żeby wypolerować szklaną taflę indukcji.
Niezawodny skrobak do płyty indukcyjnej
Jeśli jednak nie umiemy być konsekwentni i regularnie usuwać resztek z powierzchni płyty indukcyjnej, do zlikwidowania zeschniętych plam z jedzenia warto wykorzystać tzw. skrobak, dedykowany do tego typu urządzeń.
Skrobak do płyt indukcyjnych to niewielkie i proste akcesorium, które można kupić w Sieci w cenie już od 5 zł. Pomaga on łatwo i bezpiecznie usunąć zeschnięte plamy z jedzenia i tłuszczu z powierzchni płyty. Wystarczy wziąć go do ręki i próbować delikatnie zdrapać wszystkie plamy z tafli szkła, trzymając skrobak pod kątek ok. 45 stopni. Nie trzeba przy tym używać specjalnie siły. Już po chwili wszystkie nieczystości powinny być oderwane od powierzchni płyty. Następnie należy je usunąć z tafli np. za pomocą szczoteczki z miękkim włosiem i standardowo wyczyścić płytę. Na koniec polerujemy szklaną powierzchnię z wykorzystaniem np. płynu do szyb i suchej szmatki z mikrofibry.
Sprawdzona domowa pasta z sody i octu
Innym skutecznym sposobem na łatwe usunięcie przypalonych resztek jedzenia z powierzchni płyty indukcyjnej jest babcina pasta z sody oczyszczonej i octu. Wystarczy wymieszać dwie łyżki stołowe sody oczyszczonej i 100 ml octu, po czym nanieść miksturę na przypalony plamy. Po 20-30 minutach usuńmy pastę z powierzchni płyty gąbką lub ściereczką. Wszystkie plamy powinny bezpowrotnie zniknąć. Następnie wyczyśćmy płytę płynem do indukcji lub szkła i wypolerujmy. Indukcja powinna znowu błyszczeć jak nowa.
Nigdy nie używajmy do czyszczenia płyty indukcyjnej:
- zmywaków wykonanych ze stali (tzw. druciaków),
- chropowatej strony gąbki do zmywania naczyń ze ścierną powierzchnią,
- noży i innych ostrych narzędzi.
Mogą one bowiem porysować powierzchnię, co nie tylko źle wygląda, ale może też pogorszyć działanie urządzenia.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?