Grillowanie: rozpocznij sezon w długi weekend majowy

redakcja.regiodom, Jan Niezbędny
Rodzinne grillowanie w długi weekend majowyPrzed nami długi majowy weekend a w raz z nim rozpoczęcie sezonu na spotkania na świeżym powietrzu i grillowanie. Mówimy, jak przyrządzać jedzenie łatwo i szybko.
Rodzinne grillowanie w długi weekend majowyPrzed nami długi majowy weekend a w raz z nim rozpoczęcie sezonu na spotkania na świeżym powietrzu i grillowanie. Mówimy, jak przyrządzać jedzenie łatwo i szybko. Jan Niezbędny
Polacy uwielbiają grillowanie, a długi majowy weekend to idealna okazja na rozpoczęcie sezonu. Zobacz, jak przygotować się do grillowania i dobrej zabawy na łonie natury.

Grillowanie to łatwy sposób na smaczne potrawy. Trzeba tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim mięso należy wcześniej podzielić na małe porcje i zamarynować co najmniej na 5–6 godzin. Dzięki temu, gotowa potrawa będzie smaczna i aromatyczna. Pamiętajmy, że marynata nadaje mięsu niepowtarzalny smak i zachowuje jego kruchość.

Zobacz również: Zestaw piknikowy: spędzamy czas na świeżym powietrzu 

Zadbaj o zdrowe jedzenie podczas grillowania

Nie wszystko co nam smakuje jest dobre dla naszego zdrowia. Wytapiający się tłuszcz spalając się w palenisku grilla wydziela rakotwórcze substancje, dlatego mięso powinniśmy kłaść na aluminiowej tacce do grilla, a nie bezpośrednio na ruszcie. Dobra tacka ma otworki, gdzięki którym przepuszcza dym nadający potrawie charakterystyczny smak i aromat. Jednocześnie chroni potrawę przed szkodliwym spalaniem się tłuszczu. W zależności od kształtu grilla, możemy wybrać tacki okrągłe lub prostokątne.

Warzywa i owoce też warto piec na tackach lub dusić w aluminiowej folii – będą smaczniejsze i nie przypalą się. Dodatkowo produkty będą równomiernie przypieczone i zachowają swój smak. Na grilla świetnie nadają się m.in. cukinia, papryka, pieczarki czy cebula. Co do owoców to warto grillować: jabłka, ananasy, melony, gruszki, banany i brzoskwinie.

Do przygotowania cebuli z grilla potrzebne będą: małe cebule, vegeta i folia aluminiowa. Po obraniu cebulek, nacinamy je delikatnie od góry. Kładziemy je na kawałku folii aluminiowej, posypujemy przyprawą i zawijamy szczelnie. Czas pieczenia na grillu to ok. 30 minut. Cebulkę można podawać z ketchupem. 

Przygotowując banany nie obieramy ich ze skórki. Owoc przecinamy jedynie wzdłuż na połowę. Grillujemy przez ok. 1 minutę. Są pyszne podane z lodami. 

Brzoskwinie najlepiej obrać ze skórki. Następnie wbijamy w nie goździki i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Owoce zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy 20 minut i podajemy z lodami. 

Coś dla najmłodszych

Dzieciom na deser można zaserwować pieczone jabłka. Umyte, wydrążone jabłka napełniamy dżemem oraz rodzynkami. Można dodać też cynamon. Tak przygotowane owoce owijamy folią i umieszczamy na grillu. Pieczemy do miękkości. Dla szkrabów, które nie są przekonane do mięsa i kiełbasek z grilla można przygotować pieczony chlebek. Kromki kładziemy na ruszcie i gdy są już chrupiące smarujemy je masełkiem. W ten sam sposób można przygotować grzankę – gdy upieczemy jedną stronę chlebka, kładziemy na niej plasterek żółtego sera i podpiekamy drugą stronę. Tost gotowy. Smacznego!

Warto zobaczyć: Rodzaje grillów: porównujemy popularne modele 

Ryby na grillu najlepiej piec w folii aluminiowej. Tak przygotowywane potrawy nie rozpadną się i będą szybko gotowe do zjedzenia. Warto wybrać grubą folię o większej wytrzymałości, żeby nie uszkodzić jej i nie zepsuć potrawy.

Dzięki odpowiednim akcesoriom, grillowanie będzie proste i przyjemne, a potrawy tak przygotowane docenią wszyscy goście. 

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom