Grillowanie to łatwy sposób na smaczne potrawy. Trzeba tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim mięso należy wcześniej podzielić na małe porcje i zamarynować co najmniej na 5–6 godzin. Dzięki temu, gotowa potrawa będzie smaczna i aromatyczna. Pamiętajmy, że marynata nadaje mięsu niepowtarzalny smak i zachowuje jego kruchość.
Zobacz również: Zestaw piknikowy: spędzamy czas na świeżym powietrzu
Zadbaj o zdrowe jedzenie podczas grillowania
Nie wszystko co nam smakuje jest dobre dla naszego zdrowia. Wytapiający się tłuszcz spalając się w palenisku grilla wydziela rakotwórcze substancje, dlatego mięso powinniśmy kłaść na aluminiowej tacce do grilla, a nie bezpośrednio na ruszcie. Dobra tacka ma otworki, gdzięki którym przepuszcza dym nadający potrawie charakterystyczny smak i aromat. Jednocześnie chroni potrawę przed szkodliwym spalaniem się tłuszczu. W zależności od kształtu grilla, możemy wybrać tacki okrągłe lub prostokątne.
Warzywa i owoce też warto piec na tackach lub dusić w aluminiowej folii – będą smaczniejsze i nie przypalą się. Dodatkowo produkty będą równomiernie przypieczone i zachowają swój smak. Na grilla świetnie nadają się m.in. cukinia, papryka, pieczarki czy cebula. Co do owoców to warto grillować: jabłka, ananasy, melony, gruszki, banany i brzoskwinie.
Do przygotowania cebuli z grilla potrzebne będą: małe cebule, vegeta i folia aluminiowa. Po obraniu cebulek, nacinamy je delikatnie od góry. Kładziemy je na kawałku folii aluminiowej, posypujemy przyprawą i zawijamy szczelnie. Czas pieczenia na grillu to ok. 30 minut. Cebulkę można podawać z ketchupem.
Przygotowując banany nie obieramy ich ze skórki. Owoc przecinamy jedynie wzdłuż na połowę. Grillujemy przez ok. 1 minutę. Są pyszne podane z lodami.
Brzoskwinie najlepiej obrać ze skórki. Następnie wbijamy w nie goździki i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Owoce zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy 20 minut i podajemy z lodami.
Coś dla najmłodszych
Dzieciom na deser można zaserwować pieczone jabłka. Umyte, wydrążone jabłka napełniamy dżemem oraz rodzynkami. Można dodać też cynamon. Tak przygotowane owoce owijamy folią i umieszczamy na grillu. Pieczemy do miękkości. Dla szkrabów, które nie są przekonane do mięsa i kiełbasek z grilla można przygotować pieczony chlebek. Kromki kładziemy na ruszcie i gdy są już chrupiące smarujemy je masełkiem. W ten sam sposób można przygotować grzankę – gdy upieczemy jedną stronę chlebka, kładziemy na niej plasterek żółtego sera i podpiekamy drugą stronę. Tost gotowy. Smacznego!
Warto zobaczyć: Rodzaje grillów: porównujemy popularne modele
Ryby na grillu najlepiej piec w folii aluminiowej. Tak przygotowywane potrawy nie rozpadną się i będą szybko gotowe do zjedzenia. Warto wybrać grubą folię o większej wytrzymałości, żeby nie uszkodzić jej i nie zepsuć potrawy.
Dzięki odpowiednim akcesoriom, grillowanie będzie proste i przyjemne, a potrawy tak przygotowane docenią wszyscy goście.
