Grillowanie to nic innego, jak pewien rodzaj obróbki termicznej. Jest szczególnie popularny, dlatego że grillowanie żywności nie wymaga większych umiejętności, ważny jest także walor integracyjny takiego gotowania. Wokół potraw na grillu koncentruje się przecież wiele spotkań towarzyskich w plenerze. Wcześniej rolę integracyjną pełniło ognisko, na którym również przygotowywano kiełbaski czy pieczono ziemniaki.
Różnica między grillowaniem i ogniskiem jest jednak zasadnicza – w ognisku przygotowywało się żywność na ogniu, na grillu robi się to raczej nad żarem. I to jest właśnie jedna z kluczowych zasad zdrowego grillowania. Jako, że żywność poddawana jest temperaturze przekraczającej często 200 stopni Celsjusza dobrze, aby temperatura pochodziła z żaru, a nie bezpośrednio z ognia. Ogień bowiem powoduje, że tłuszcz wytapiający się z żywności zaczyna się na niej osadzać, wracając do niej z ogniem. Jakie jeszcze wskazówki warto zapamiętać przed rozpaleniem grilla, by jedzenie z niego było jak najzdrowsze?
Umiar i zdrowy rozsądek
Jedzenie przygotowane na grillu kilka razy w tygodniu może być już zagrożeniem dla zdrowia, kilka razy w miesiącu nie będzie już miało tak negatywnego wpływu na organizm. Dlatego nawet fani tak przygotowywanej żywności powinni zachować umiar.
Polecamy: Zioła wspomagające trawienie
Folia naprawdę się przyda
Używajmy aluminiowej folii albo tacek. Chronią one żywność przed płomieniem i powracającymi wraz dymem szkodliwymi substancjami, które mogłyby się osadzać na jedzeniu.
Uwaga na rozpałki
Nie ma nic bardziej irytującego niż narastający głód i problemy z rozpaleniem grilla, które opóźniają przygotowanie posiłku. Z pomocą przychodzą rozmaitego rodzaju podpałki, które ułatwiają rozpalanie ognia. Niektórzy używają do tego nawet benzyny, ale nie ma to nic wspólnego ze zdrowym i rozsądnym grillowaniem. Podpałka powinna być wykonana z naturalnych substancji – warto to sprawdzić czytając etykiety. Szczególnie „podejrzane" są rozpałki w płynie. Dobrze też dać się rozpałce wypalić, zanim na grillu ułoży się ruszt z jedzeniem.
Na czym grillujesz?
Przygotowywać potrawy warto na dedykowanych do tego celu materiałach. Nadaje się do tego węgiel drzewny i brykiet. Grillować można również na drewnie, dobrze byłoby jednak, aby było to drewno z drzew liściastych, a nie iglastych (to drugie bowiem zawiera sporo żywic, które osadzają się na grillu). Nieznanego pochodzenia deski, drewno po obróbce i inne tego typu materiały lepiej pozostawić w spokoju.
Czystość grilla to podstawa
Niezwykle ważne dla higienicznego i zdrowego przygotowywania potraw jest utrzymywanie grilla i rusztu w czystości. Każdy, kto miał do czynienia z czyszczeniem takiego urządzenia po większym smażeniu wie, jak żmudna i czasochłonna to czynność. Lepiej jednak nie odwlekać jej w czasie, im tłuszcz bardziej zaschnięty, tym trudniej go później usunąć. Natomiast grillowanie na użytych wcześniej do tego celu rusztach powoduje, że ponownie osadza się na pożywieniu stary, zawierający wiele rakotwórczych substancji tłuszcz.
Jeśli mięso – to lepiej chude
Mówiąc grill - wiele osób ma na myśli od razu kaszankę, karkówkę czy tłustą kiełbasę. Tymczasem im mięso zawiera mniej tłuszczu tym lepiej, przynajmniej dla naszego zdrowia. Dobrze też, aby było wcześniej marynowane. Marynowanie bowiem wpływa nie tylko na smak potraw, ale również ma działanie antyoksydacyjne (antyutleniające), przez co w mięsie podczas obróbki termicznej wytwarza się mniej szkodliwych substancji.
Ryby też się nadają
W naszym kraju grillowanie ryb nie jest zbyt popularne. Tymczasem owinięte w folię aluminiową, doprawione ziołami – są bardzo smaczne i w przeciwieństwie do mięsa, nie zawierają szkodliwych substancji, zachowując przy tym bogactwo wartościowych składników istotnych dla naszego zdrowia.
Warzywa i owoce to świetne rozwiązanie
Jeszcze lepiej nauczyć się grillować warzywa i owoce, co może być szczególnie atrakcyjne dla dzieci, które nie przepadają za tłustymi kiełbasami i mięsem. Dobrze przygotowane warzywa zachowają nawet połowę wartości odżywczych, w tym witamin. To znacznie więcej niż na przykład przy okazji tradycyjnego gotowania w wodzie. Szczególnie dobrze na ruszcie sprawdza się papryka, cukinia czy pomidory, świetne są również pieczone jabłka z cukrem trzcinowym.
Serowe grillowanie ma swoich zwolenników
Grillowanie serów zyskuje coraz więcej zwolenników. Nie wszystkie sery się do tego nadają – lepiej nie próbować grillować serów żółtych, bo szybko spadną na żarzący się brykiet. Za to na ruszcie idealnie sprawdzą się sery pleśniowe typu camembert oraz oscypki. Swoich fanów ma również ser owczy z solanki. Sery – same w sobie dość tłuste – mogą stanowić osobne danie, albo stać się apetyczną przystawką przed właściwym posiłkiem.
