Estragon podkreśli smak ryb i innych potraw. Jak stosować tę przyprawę i jak ją wyhodować? ABC uprawy estragonu

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Estragon z powodzeniem można uprawiać w doniczkach na balkonach i tarasach. Dobrze rośnie też w ogrodach.
Estragon z powodzeniem można uprawiać w doniczkach na balkonach i tarasach. Dobrze rośnie też w ogrodach. Katarzyna Laszczak
Estragon to przyprawa szczególnie popularna w kuchni francuskiej, ale przyda się też w polskiej. To zioło ma też właściwości korzystne dla zdrowia. Estragon jest łatwy w uprawie i udaje się zarówno w ogrodach, jak i na balkonach. Sprawdź, jak uprawiać bylicę estragon.

Spis treści

Estragon można kupić w każdym sklepie w postaci suszonej, ale warto sięgać również po świeży. W takiej formie jest rzadko sprzedawany, ale bez większego problemu można go uprawiać. Uda się nawet początkującym ogrodnikom, jeśli tylko zadbamy o jego podstawowe potrzeby. Żeby cieszyć się smakiem i aromatem świeżego estragonu nie trzeba mieć nawet ogrodu. Dobrze rośnie też w doniczkach, na balkonach.

Estragon, czyli bylica draganek. Jak wygląda to zioło?

Oficjalna nazwa estragonu to bylica draganek lub bylica estragon (Artemisia dracunculus), czasem można go też spotkać pod angielską nazwą tarragon. Pochodzi z Azji, rośnie też w południowej Europie. Czasem wydziela się odmianę francuską o bardziej wyrazistym smaku oraz mniej aromatyczną – rosyjską. To roślina zielna, lecz dolne części jej pędów drewnieją. Estragon ma wzniesione pędy, które niezbyt gęsto pokrywają długie, wąskie i miękkie liście. Może dorastać do ok. 80 cm wys., choć przeważnie jest niższy, szczególnie w doniczkach. Kwiaty są niepozorne, pojawiają się na szczytach pędów. Jako przyprawy i zioła używa się młodych pędów i liści.

Estragon uprawa w ogrodzie i na balkonie

Estragon trzeba sadzić w miejscu słonecznym. Należy mu także zapewnić w miarę żyzną i przepuszczalną ziemię, najlepiej o odczynie zbliżonym do obojętnego. W uprawie doniczkowej sprawdzi się podłoże do ziół, które można kupić w sklepach ogrodniczych. Doniczka powinna mieć otwór odpływowy. To, żeby ziemia była przepuszczalna, ale nie bardzo lekka, ważne jest też w ogrodzie, bo w ciężkiej i mokrej roślina gorzej zimuje.

Pielęgnacja estragonu

Z zabiegów pielęgnacyjnych konieczne jest regularne podlewanie, tak aby ziemia była lekko wilgotna. To ważne szczególnie na balkonach, bo w doniczkach podłoże szybciej przesycha. Nie może jednak być mokra. Przesuszony estragon szybko traci jędrność, a jego pędy pokładają się. Jeśli jednak tylko nie przesuszymy go za bardzo, szybko podniesie się po podlaniu. Ponieważ potrzebuje więcej wody niż np. tymianek czy oregano, lepiej sadzić go osobno, szczególnie w doniczkach. Warto go zasilać biohumusem lub ekologicznymi nawozami przeznaczonymi dla ziół. W ogrodzie sprawdzi się dodatek kompostu.

Zimowanie estragonu

Estragon jest wieloletni, ale nie w pełni odporny na mróz. Zimą jego naziemne części zasychają. W polskich warunkach wymaga okrycia (można go wyściółkować np. opadłymi liśćmi). Przy uprawie na balkonie trzeba zadbać o to, by doniczka nie przemarzła. Nowe, zielone pędy estragonu powinny pojawić się na początku kwietnia.

Rozmnażanie estragonu

Do uprawy z nasion nadaje się przede wszystkim estragon rosyjski. Nasiona sieje w marcu-kwietniu na rozsadę w domu, a do ogrodu lub na balkon rośliny można przesadzić w połowie maja. Jednak w kwietniu-maju bez większego trudu kupimy gotowe sadzonki (są dostępne przede wszystkim w sklepach ogrodniczych i na targowiskach, czasem można też spotkać estragon w doniczkach w marketach).
Estragon łatwo rozrasta się i zakup sadzonki to dobra inwestycja. Od niej możemy zacząć uprawę. Potem estragon można rozmnażać przez podział. Robi się to wiosną.

Jak i kiedy zbierać estragon i jak go suszyć?

Świeże pędy estragonu można pozyskiwać przez cały sezon. Ścinajmy je na wysokości kilku centymetrów nad ziemią. Dzięki temu roślina rozkrzewi się. Nie obskubujmy samych listków! Estragon można też ściąć do suszenia – wczesnym latem (ale wtedy lepiej korzystać ze świeżego) lub jesienią. Suszy się go w przewiewnym i zacienionym miejscu. Gałązki można związać w niewielkie pęczki i powiesić lub rozłożyć płasko.

Do czego wykorzystać estragon?

Estragon znakomicie pasuje m.in. do ryb i innych mięs oraz różnych sosów. Warto go dodawać do past oraz innych potraw z jajek. Pasuje też do past serowych oraz wielu sałatek. Świetnie smakuje m.in. z pomidorami i ogórkami. Smak estragonu jest dość delikatny, ale korzenny. Niektórzy doszukują się w nim nuty anyżku, ale świeży przypomina też naciową pietruszkę francuską. Ważne jest to, by świeżego estragonu nie gotować, bo pod wpływem obróbki termicznej traci smak. Do potraw dodaje się go pod koniec gotowania. Estragon jest polecany także jako zamiennik soli, a także dodatek do marynat i kiszonek. Można nim też aromatyzować octy i oleje oraz musztardy, albo zrobić pachnące smarowidło, dodając go do masła.

Właściwości estragonu

Estragon, jak wiele przypraw, jest ziołem i ma właściwości korzystne dla zdrowia. Między innymi poprawia trawienie (wspomaga wydzielanie żółci i działa rozkurczowo). Ma też lekkie działanie moczopędne. Ma także właściwości przeciwmiażdżycowe. Estragon działa również bakteriobójcze, przeciwpasożytnicze i grzybobójcze.

Polecjaka Google News - RegioDom

Zadbaj o swój ogród przy pomocy niezbędnych narzędzi!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z cenami mieszkań w Polsce?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na regiodom.pl RegioDom