Przepis na tort sezonowy. Owocowa inspiracja na lato

redakcja.regiodom, Dan Cake
Przepis na tort sezonowy. Owocowa inspiracja na latoPrzepis na tort sezonowy. Owocowa inspiracja na lato
Przepis na tort sezonowy. Owocowa inspiracja na latoPrzepis na tort sezonowy. Owocowa inspiracja na lato Dan Cake
Tort z owocami sezonowymi i kremem z białej czekolady to kekki i wytworny w swej prostocie deser na każdą okazję. Wyrazisty smak owoców sezonowych – porzeczek, malin i truskawek, równoważy subtelny krem z dodatkiem białej czekolady. Tort idealny na każde letnie przyjęcie.

SKŁADNIKI:

  • Spody tortowe jasne 400 g,
  • Dżem z czarnej porzeczki,
  • Jedno opakowanie serka mascarpone 250g,
  • Pół szklanki śmietanki kremówki 36%,
  • Pół szklanki cukru białego
  • 100 gram białej czekolady,
  • 1/2 szklanki herbaty malinowej,
  • 1 łyżeczka cukru,

Zobacz też: Na ochłodę - domowe lody! Jak przygotować je samemu (WIDEO) 

PRZYGOTOWANIE

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając powoli pół szklanki cukru. Następnie ostrożnie po łyżce dodajemy serek mascarpone, stale mieszając łyżką.

Przygotowujemy poncz – do nasączenia biszkoptów. Starannie mieszając herbatę i łyżeczkę cukru. Czekoladę ucieramy na grubych oczkach tarki do dekoracji.

Pierwszy spód tortowy układamy na tacy i nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem, nie za dużo by nie przemoczyć biszkoptu. Na spodzie równo rozsmarowujemy dżem porzeczkowy, następnie układamy 1/2 przygotowanego kremu, przykrywamy drugim nasączonym spodem. Na wierzch i boki tortu nakładamy pozostały krem i wyrównujemy. Boki Tortu starannie obsypujemy wcześniej startą białą czekoladą.

Na torcie układamy owoce sezonowe. Następnie schładzamy tort w lodówce. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom