Spis treści
- Wyciąg z czosnku dla roślin. Jak go zrobić?
- Na co stosować wyciąg z czosnku jako oprysk?
- Wywar z czosnku. Przepis i zastosowanie do oprysków roślin
- Gotowe, naturalne preparaty z czosnku
- Gnojówka z czosnku – jak ją zrobić?
- Do czego stosować gnojówkę z czosnku?
- Przepis na wyciąg z cebuli
- Na co stosować oprysk z wyciągu z cebuli
- Przepis na wywar z cebuli
- Wywar z cebuli na pomidory i nie tylko
- Jak długo można przechowywać wyciąg i wywar z cebuli
Cebula i czosnek nie zachwycają wprawdzie swoim zapachem, ale zawarte w nich naturalne substancje chemiczne, kwasy organiczne, witaminy, minerały i olejki eteryczne, wykazują m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Dlatego rośliny te często wykorzystywane są do łagodzenia objawów infekcji i przeziębienia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Czosnek wykazuje ponadto działanie przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i przeciwrobaczne, więc działa jak naturalny antybiotyk i może być przydatny w łagodzeniu objawów wielu chorób. Bogaty skład obu warzyw, pozwala też wykorzystać je w ogrodzie i przygotować z nich skuteczne preparaty naturalne, mające zastosowanie w ochronie roślin.
Wyciąg z czosnku dla roślin. Jak go zrobić?
Czosnek to znany i skuteczny środek przeciwko licznym chorobom grzybowym, ale także wielu szkodnikom. Można przygotować z niego zarówno gnojówkę, jak i wyciąg lub wywar, którymi w razie potrzeby będziemy mogli opryskiwać lub podlewać rośliny.
Najczęściej przygotowanym z czosnku naturalnym preparatem ochrony roślin jest wyciąg. Aby go uzyskać, miażdżymy lub mielimy ząbki czosnku, a następnie zalewamy je wodą i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na ok. 2-4 dni. Proporcje to ok. 200 g czosnku na 10 litrów wody. Po tym czasie płyn odcedzamy i bez rozcieńczenia opryskujemy nim rośliny zaatakowane przez szkodniki lub choroby grzybowe.
Na co stosować wyciąg z czosnku jako oprysk?
Oprysk wyciągiem z czosnku pomaga zwalczać takie szkodniki jak:
- mszyce,
- przędziorki,
- połyśnica marchwianka,
- wielkopąkowiec porzeczkowy,
- roztocze truskawkowe.
oraz między innymi następujące choroby:
- mączniaki,
- rdze,
- plamistości liści,
- szara pleśń.
Wywar z czosnku. Przepis i zastosowanie do oprysków roślin
W podobny sposób przygotowujemy wywar z czosnku, jednak wtedy zalany wodą czosnek (ok. 200 g czosnku na 10 l wody), odstawiamy na 24 godziny, a następnie gotujemy przez ok. 20 min. Po wystudzeniu płyn odcedzamy i bez rozcieńczenia stosujemy na takie same szkodniki i choroby jak wyciąg. Jest też skuteczny w walce z ziemiórkami, które atakują rośliny doniczkowe, szczególnie zimą.
Gotowe, naturalne preparaty z czosnku
Jeśli nie mamy czasu lub możliwości samodzielnie przygotować wywaru lub wyciągu z czosnku, możemy skorzystać z dostępnych na rynku gotowych preparatów na bazie czosnku jak np.: Himal – Bioczos płynny czy Ekodarpol – Biochron, które można użyć właściwie od razu.
Warto przeczytać:
Gnojówka z czosnku – jak ją zrobić?
Nie znajdziemy natomiast gotowej gnojówki z czosnku, dlatego jeśli chcemy z niej skorzystać, musimy sami zająć się jej przygotowaniem. Na gnojówkę z czosnku będą nam potrzebne rozdrobnione ząbki czosnku (ok. 75 g) lub świeże liście i łuski (ok. 200 g), które umieszczamy w plastikowym wiadrze lub beczce, zalewamy wodą (ok. 10 l) i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 2-4 tygodnie.
Do czego stosować gnojówkę z czosnku?
Po tym czasie gotową gnojówką po rozcieńczeniu wodą w proporcji 1:10, podlewamy rośliny, aby je wzmocnić i uodpornić na choroby grzybowe. Bez rozcieńczenia podlewamy natomiast marchew w celu jej ochrony przed połyśnicą marchwianką (należy podlewać warzywa blisko korzeni, w okresie lotów szkodnika).
Polecamy:
Przepis na wyciąg z cebuli
Pomimo iż czosnek jest liderem wśród roślinnych preparatów ochrony roślin, w razie jego braku podobne preparaty możemy uzyskać także z cebuli, z której najczęściej przygotowuje się wyciągi i wywary. Aby uzyskać wyciąg z cebuli, zalewamy jej łuski wodą (200 g łusek na 10 l wody) i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 3-4 dni.
Na co stosować oprysk z wyciągu z cebuli
Po tym czasie gotowym preparatem bez rozcieńczania opryskujemy rośliny trzykrotnie, co 5 dni, przeciwko mszycom, miodówkom, przędziorkom i skoczkom.
Przepis na wywar z cebuli
Z kolei wywar z cebuli otrzymamy, zalewając warzywo wodą (wystarczy 75 g cebuli lub 500 g łusek na 10 l wody) i gotując na małym ogniu przez ok. 15-30 minut.
Wywar z cebuli na pomidory i nie tylko
Wywar po ostudzeniu także stosujemy bez rozcieńczania, opryskując nim rośliny zapobiegawczo przed rozwojem chorób grzybowych (m.in. pomidory zapobiegawczo przed porażeniem zarazą ziemniaczaną) lub w przypadku wystąpienia mszyc.
Jak długo można przechowywać wyciąg i wywar z cebuli
Warto jednak pamiętać, że wyciąg to produkt nietrwały, dlatego należy go zużyć w ciągu doby od przygotowania, w przeciwnym razie sfermentuje i zmieni swoje właściwości. Z kolei wywar można użyć od razu po przygotowaniu i wystudzeniu lub można wlać gorący do szklanych słoików i szczelnie zamknąć pokrywką. Tak zabezpieczony będzie mógł być przechowywany nawet przez kilka miesięcy i wykorzystany w razie potrzeby.
Wypoczywaj w ogrodzie
