Jeżeli odżywiamy się źle i niezdrowo, to rośnie ryzyko wystąpienia u nas chorób nowotworowych przełyku, żołądka, okrężnicy, odbytnicy i trzustki. Dietetycy przekonują, że powinniśmy zjadać dziennie 3 porcje warzyw i dwie – owoców.
Dowiedz się: Co jeść, by zachować zdrowie? Top 12 zaleceń codziennej diety
– Przez nasz organizm w przeciągu naszego życia przechodzi 40 ton żywności. Jeżeli przepuścimy przez nasz organizm 40 ton śmieciowego jedzenia, to z tych śmieci będzie on zbudowany – przestrzegła Agnieszka Piskała.
Zobacz wideo »Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
O ważnej roli warzyw i owoców w profilaktyce nowotworowej opowiada dietetyk Agata Ziemnicka-Łaska. Ekspertka tłumaczy, dlaczego powinno się spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie oraz jak takie posiłki powinny wyglądać.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
