Jeść oczami – to powiedzenie ma zastosowanie zwłaszcza wtedy, gdy posiłki są ładnie i z pomysłem podane. Nie ma co ukrywać: chcąc, nie chcąc, jesteśmy wzrokowcami, także w kuchni. Nasze zmysły tak reagują.
Owoce ładne dla oka, dobre w smaku
Dania główne, przystawki i desery zaserwowane z fantazją sprawdzą się zwłaszcza w przypadku dzieci. Wśród maluchów nie brakuje przecież Tadków-niejadków. Problem grymaszenia przy stole powinien zniknąć, jeśli dziecko zainteresuje się tym, co mu włożono na talerz lub do miseczki. Jeżeli danie jest ładnie, elegancko, czy też zabawnie podane, nabieramy – to nie tylko dotyczy najmłodszych – większej ochoty na zjedzenie, a przynajmniej na posmakowanie. Naukowcy udowodnili, iż większość osób nie potrafi odmówić sobie jedzenia, gdy znajduje się ono w zasięgu ręki, a do tego ładnie wygląda i przyciąga zapachem.
Interesujące: Owoce i warzywa, które pomogą schudnąć
Sezon na owoce
Owoce to często bomby witaminowe, wzmacniające m.in. odporność. Zawierają choćby witaminę C – tak jest np. w przypadku cytrusów, czerwonej i czarnej porzeczki czy truskawek. Owoce powinny znaleźć się w codziennej diecie przez cały rok, ponieważ pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Owoce w większości nie mają pustych kalorii, nie tuczą, a nawet są sprzymierzeńcem odchudzania. Należą do najłatwiej strawnych składników diety. A do tego są smaczne i pomagają ugasić pragnienie, co jest istotne zwłaszcza w upały. Teraz, gdy trwa sezon na owoce, warto je częściej jeść.
Ciekawa „aranżacja" na talerzu będzie na pewno skuteczniejsza niż godzinne namawianie dziecka, żeby zjadło arbuza, truskawki czy jabłko pokrojone w standardowy sposób. I niekoniecznie chodzi tutaj o dekoracje wykonane z wysokokalorycznej bitej śmietany czy polewy czekoladowej. Ładnie podane owoce wcale nie muszą wyglądać jak nudny obrazek. Możemy się założyć, że wówczas to, co leży na talerzu, szybciej zniknie.
Przepisy: Smoothie, czyli sezonowa smaczna bomba witaminowa
Pokazujemy, jak w interesujący sposób podawać owoce.
