Sposoby na ciekawe podanie owoców (ZDJĘCIA)

Sławomir Bobbe
Owoce ciekawie podaneArbuz z serduszkiem wygląda oryginalnie. Spodoba się i będzie smakował nie tylko romantykom. W zestawie m.in. z jagodami i malinami stworzy swoistą czerwono-czarną kompozycję.
Owoce ciekawie podaneArbuz z serduszkiem wygląda oryginalnie. Spodoba się i będzie smakował nie tylko romantykom. W zestawie m.in. z jagodami i malinami stworzy swoistą czerwono-czarną kompozycję. Silviarita (Pixabay.com)
Nie jest tajemnicą, że w przypadku dzieci często właśnie forma podania decyduje o tym, czy zechcą zjeść owoce. Tym bardziej w sezonie letnim, gdy trwa prawdziwy wysyp owoców, powinniśmy serwować je nie tylko najmłodszym. Zobacz, jak oryginalnie serwować owoce.

Jeść oczami – to powiedzenie ma zastosowanie zwłaszcza wtedy, gdy posiłki są ładnie i z pomysłem podane. Nie ma co ukrywać: chcąc, nie chcąc, jesteśmy wzrokowcami, także w kuchni. Nasze zmysły tak reagują.

Owoce ładne dla oka, dobre w smaku

Dania główne, przystawki i desery zaserwowane z fantazją sprawdzą się zwłaszcza w przypadku dzieci. Wśród maluchów nie brakuje przecież Tadków-niejadków. Problem grymaszenia przy stole powinien zniknąć, jeśli dziecko zainteresuje się tym, co mu włożono na talerz lub do miseczki. Jeżeli danie jest ładnie, elegancko, czy też zabawnie podane, nabieramy – to nie tylko dotyczy najmłodszych – większej ochoty na zjedzenie, a przynajmniej na posmakowanie. Naukowcy udowodnili, iż większość osób nie potrafi odmówić sobie jedzenia, gdy znajduje się ono w zasięgu ręki, a do tego ładnie wygląda i przyciąga zapachem.

InteresująceOwoce i warzywa, które pomogą schudnąć 

Sezon na owoce

Owoce to często bomby witaminowe, wzmacniające m.in. odporność. Zawierają choćby witaminę C – tak jest np. w przypadku cytrusów, czerwonej i czarnej porzeczki czy truskawek. Owoce powinny znaleźć się w codziennej diecie przez cały rok, ponieważ pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Owoce w większości nie mają pustych kalorii, nie tuczą, a nawet są sprzymierzeńcem odchudzania. Należą do najłatwiej strawnych składników diety. A do tego są smaczne i pomagają ugasić pragnienie, co jest istotne zwłaszcza w upały. Teraz, gdy trwa sezon na owoce, warto je częściej jeść.

Ciekawa „aranżacja" na talerzu będzie na pewno skuteczniejsza niż godzinne namawianie dziecka, żeby zjadło arbuza, truskawki czy jabłko pokrojone w standardowy sposób. I niekoniecznie chodzi tutaj o dekoracje wykonane z wysokokalorycznej bitej śmietany czy polewy czekoladowej. Ładnie podane owoce wcale nie muszą wyglądać jak nudny obrazek. Możemy się założyć, że wówczas to, co leży na talerzu, szybciej zniknie.

Przepisy: Smoothie, czyli sezonowa smaczna bomba witaminowa 

Pokazujemy, jak w interesujący sposób podawać owoce. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom