Ogólne osłabienie, gorączka, bóle głowy, biegunka, wymioty i inne problemy żołądkowo-jelitowe mogą być objawami zatrucia pokarmowego. To natomiast może być spowodowane przez solaninę. Jest to substancja zawarta w ziemniakach, organiczny związek chemiczny, zwany glikoalkaloidem.
Polecamy: Właściwości batatów, czyli słodkich ziemniaków
Solanina dobra, solanina zła
– Solanina działa dwojako: ziemniaka chroni przed szkodnikami oraz chorobami, przede wszystkim grzybowymi, ale dla ludzi bywa trucizną – wyjaśnia Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Zatrucie grozi nam, jeśli zjedlibyśmy na surowo niedojrzałe, zielone jeszcze ziemniaki. Najwięcej szkodliwej substancji znajduje się tuż pod skórką tego warzywa. Gdyby ktoś zjadł przynajmniej parę albo kilkanaście takich ziemniaków, mógłby trafić do szpitala. Może nawet zapaść w śpiączkę oraz mieć zaburzenia krążenia krwi. Symptomy zatrucia pojawiają się zazwyczaj po minimum 4 godzinach od zjedzenia ziemniaków. W sporadycznych przypadkach dochodzi do śmierci.
Warto przeczytać: Uprawa ziemniaków w workach
Ziemniaki tylko ugotowane
To z powodu zawartej w ziemniakach solaniny, wolno spożywać je tylko ugotowane. – Podczas gotowania solanina ulega likwidacji – zaznacza ogrodnik. – Na wodzie od gotowanych kartofli pojawia się charakterystyczna piana w odcieniu bieli, którą zgarniamy łyżką i wyrzucamy.
Na nią też uważaj: Konwalia przyciąga zapachem, a może być trucizną
Nie tylko gotowanie ziemniaków uchroni nas przed zatruciem. Obierając je, należy usunąć wszelkie zielone czy brunatne części kartofli, a także pędy i oczka. Kiełkujące bulwy w ogóle powinniśmy odrzucić. Obrane warzywo musi być całkowicie żółte, chociaż różne są te odcienie.
W nich też ukrywa się solanina
Ziemniaki mają najwyższe stężenie solaniny, chociaż w innych warzywach i owocach ona też występuje. Tak jest m.in. w przypadku papryki, bakłażanów, buraków cukrowych, karczochów, a także jabłek, jagód oraz wiśni. Tutaj jednak stężenie solaniny nie grozi tym, że po zjedzeniu tych warzyw i owoców dojdzie do zatrucia organizmu.
