Do przygotowania marynowanego sera potrzebne są następujące składniki:
- 200 g sera Gouda w kawałku,
- garść oliwek zielonych z pestką,
- garść oliwek odmiany Kalamata,
- 3 sztuki świeżej papryki pepperoni,
- 3 gałązki świeżego rozmarynu,
- 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Dowiedz się: Dlaczego warto jeść żółty ser
Jak wykonać ser marynowany w ziołach
Ser żółty należy pokroić w kostki o długości boku około 2 centymetrów, dodać do niego oliwki, pokrojoną w krążki paprykę i igiełki rozmarynu. Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć do słoika i zalać olejem. Dobrze zakręcony słoik trzeba odstawić na parę, żeby rozmaryn i papryka uwolniły swój smak. Marynatę można umieścić w lodówce, jednak może to spowodować zagęszczenie oliwy co w efekcie może wyglądać nieestetycznie. Najlepiej ser trzymać w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu. Jeżeli użyjemy świeżych ziół, okres przydatności to około tydzień. W przypadku ziół suszonych, to nawet 3 tygodnie. Życzymy smacznego!
Polecamy naukę kiszenia i piklowania
Kucharz David Gaboriaud przygotowuje słoiki z kiszonymi i piklowanymi warzywami. Są one nie tylko smaczne, ale i zawierają dużo potrzebnych nam probiotyków. Zobacz, jak idealnie je przygotować. Kucharz pokazuje też przepisy na pikle z grillowanych warzyw, kiszone warzywa i „nakładany hermelin", czyli czeski pikantny camembert w zalewie z oliwy z oliwek.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Polecamy przepisy na: Dania z cukinią w roli głównej
