Segregując odpady nie tylko dbamy o środowisko, ale również możemy sporo zaoszczędzić. Segregowanie odpadów może stać się naturalnym nawykiem każdego z nas. W tym celu warto stworzyć prosty domowy system sortowania odpadów.

Gdzie segregować śmieci
Najwygodniejszym miejscem do prowadzenia selektywnej zbiórki odpadów jest kuchnia. Ponieważ to właśnie tam produkujemy ich najwięcej. Organizację systemu sortowania zacznijmy od wydzielenia w kuchni miejsca na składowanie odpadów, które nie nadają się do ponownego przetworzenia oraz na te podlegające recyklingowi.
Warto wiedzieć: Nowa ustawa o odpadach. Co się zmieni dla mieszkańców?
Blisko zlewozmywaka możemy umieścić oddzielny, większy kosz na śmieci zmieszane, które nie nadają się do recyklingu – np. tłusty czy zabrudzony papier, zużyte chusteczki czy resztki wędlin, mięsa i ryb.
Właściciele działek i ogródków mogą zrobić kompostownik, do którego wyrzucać będą kuchenne odpady organiczne – np. resztki warzyw, owoców, fusy z kawy czy herbaty.
A co z odpadami biodegradowalnymi? Na nie przyda się oddzielny kosz, który ze względów higienicznych powinien być wyposażony w pokrywkę.
Natomiast odpady nieorganiczne, przeznaczone do ponownego przetworzenia, powinny być dokładnie oczyszczone i suche. Jeżeli nie mamy wystarczająco dużo miejsca pod zlewem, pojemniki możemy umieścić np. w jednej z dolnych szafek kuchennych. Dzięki takiemu rozwiązaniu segregacja będzie mniej czasochłonna i bardziej komfortowa.
– Dobór różnego rodzaju pojemników pozwoli nam łatwo oddzielić od siebie poszczególne frakcje. Świetnie sprawdzą się tu systemy do segregacji składające się z różnej wielkości plastikowych koszy, które w łatwy sposób można dopasować do przestrzeni pod zlewem, ale nie tylko – jeżeli umieścimy je na specjalnej wysuwanej tacy, łatwiej będzie je wyjąć i przenieść z miejsca na miejsce – mówi Robert Kowalski, Kierownik działu Mebli Kuchennych IKEA Kraków.
Wielkość pojemników najlepiej dopasować do ilości produkowanych odpadów w naszym domu – kosze na odpady, których wyrzuca się najwięcej, powinny być największe i łatwo dostępne. We właściwej segregacji śmieci pomaga również opisanie poszczególnych pojemników. Możemy zrobić to umieszczając na pojemnikach naklejki. Wtedy wszyscy domownicy będą wiedzieli, które odpady, gdzie wyrzucać.
A co, gdy w kuchni brakuje miejsca na pojemniki do segregacji odpadów
Mała kuchni to nie przeszkoda w segregacji śmieci. Czyste i suche odpady są bezzapachowe, dlatego pojemniki i torby z posortowanymi elementami można przechowywać również w innym miejscu – korytarzu, pomieszczeniu gospodarczym, garażu czy na balkonie.
Specjalne systemy do przechowywania odpadów suchych, czyli papieru, metalu, tworzyw sztucznych i szkła, mogą być umieszczone w dowolnej szafce.
Podczas segregowania należy pamiętać o oddzieleniu od siebie rzeczy wykonanych z różnych materiałów i o zgniataniu plastikowych butelek.
Ciekawy gadżet: Zgniatarka do śmieci. Do zawieszenia na ścianie
Trzeba pamiętać o wyznaczeniu miejsca na odpady niebezpieczne, takie jak baterie lub przeterminowane leki. Tego typu śmieci powinniśmy oddawać do specjalnych punktów zbiórki selektywnej.
W wielu sklepach sieciowych są specjalne stacje segregacji. Można wrzucać do nich zużyte baterie, świetlówki i drobny sprzęt elektryczny i elektroniczny.
Zużytą odzież warto zebrać do foliowych worków i umieścić w pojemnikach oznaczonych logotypem PCK. My pozbędziemy się niepotrzebnych rzeczy, a skorzystają na tym najbiedniejsi.
Jak segregować śmieci w domu
Planując domowy system sortowania śmieci warto zapoznać się z informacjami na temat sposobu zarządzania odpadami, jaki obowiązuje w naszej gminie czy osiedlu. Dzięki temu dowiemy się, na ile frakcji powinniśmy sortować odpady oraz które śmieci mają trafiać do poszczególnych pojemników.
Na przykład zgodnie z normami obowiązującymi w Krakowie w domach jednorodzinnych wszystkie odpady do selektywnej zbiórki należy wrzucić do żółtego worka, a odpady mieszane do niebieskiego kosza na śmieci. W zabudowie wielorodzinnej zostaną natomiast ustawione specjalne pojemniki: żółty – na papier, metal, tworzywa sztuczne i opakowania po sokach, mleku, itp., zielony – przeznaczony na szkło oraz pojemnik niebieski – na odpady zmieszane.
