Spis treści
Sadzonki zdrewniałe – czym są i kiedy się je przygotowuje?
Rozmnażanie krzewów przez sadzonki zdrewniałe może dawać zaskakująco dobre efekty. Zadanie polega na pozyskaniu z rośliny matecznej, będącej w stanie spoczynku, zdrewnianych fragmentów pędu. Zaleca się pobieranie ich od listopada do lutego, ale przypadku gatunków wcześnie rozpoczynających wiosną wegetację (np. bzów, lilaków, hortensji) lub wykazujących umiarkowaną mrozoodporność (np. budleja Dawida) już w okresie październik–listopad.
Ponieważ cały proces przeprowadza się w stanie zimowego spoczynku roślin, pozyskane sadzonki do wiosny wytworzą w okolicy ran po cięciu tkankę kalusową, która będzie sprzyjała ich lepszemu ukorzenianiu. Aby jednak sadzonki dobrze się przechowały i wiosną nadawały się do posadzenia, ważna jest technika ich pozyskiwania.
Warto przeczytać też:
Jak pozyskać sadzonki zdrewniałe do rozmnożenia krzewów zimą?
Na sadzonki zdrewniałe przeznacza się jednoroczne, dostatecznie zdrewniałe (ich kora jest żywiej wybarwiona niż na starszych pędach), proste, silne, jędrne, nierozgałęzione, zdrowe, bezlistne pędy rośliny matecznej. Muszą one mieć grubość ołówka.
Po ich ścięciu usuwa się cienki wierzchołek, a pozostałą część tnie na odcinki o długości ok. 15–20 cm. Każda sadzonka powinna mieć 3 pary pąków lub 3 pąki, jeśli na pędzie są one ułożone naprzemianlegle.
Podstawa każdej sadzonki powinna być przycięta tuż pod pąkiem prosto, natomiast jej górna część przycięta nad pąkiem pod skosem. Dzięki temu woda będzie lepiej spływać z wierzchołka sadzonki, nie narażając jej na infekcje, a różne rodzaje cięcia pozwolą wiosną ustalić, gdzie jest góra, a gdzie dół sadzonki.
Cięcie powinno być równe, proste i jednorodne, dlatego należy wykonać je ostrym narzędziem. Kiedy rana po cięciu jest poszarpana, zgnieciona lub wyszczerbiona, łatwo wnikną w nią patogeny, doprowadzając do rozwoju infekcji.
O sadzonki zdrewniałe trzeba zadbać do wiosny. Jak je przechowywać?
Przygotowane sadzonki wiąże się sznurkiem w niewielkie pęczki, opatruje etykietą z nazwą rośliny i przechowuje w miejscu zabezpieczonym przed mrozem, np. w piwnicy (optymalna temperatura przechowywania to ok. 0–4°C).