Rodzaje ekspresów do kawy - jaki model wybrać

redakcja.regiodom, Agito.pl
Kawa ze śmietankąPrzy wyborze ekspresu należy kierować się przede wszystkim własnym gustem przyrządzania kawy. Smakosze docenią kawiarki oraz ekspresy ciśnieniowe. Idealnym kompromisem pomiędzy szybkim i smacznym przygotowaniem kawy jest łatwy w obsłudze ekspres kapsułkowy.
Kawa ze śmietankąPrzy wyborze ekspresu należy kierować się przede wszystkim własnym gustem przyrządzania kawy. Smakosze docenią kawiarki oraz ekspresy ciśnieniowe. Idealnym kompromisem pomiędzy szybkim i smacznym przygotowaniem kawy jest łatwy w obsłudze ekspres kapsułkowy. biberta (morguefile.com)
Ekspres do kawy to sposób na to, by cieszyć się smakiem i aromatem kawy z rana, nie tracąc przy tym zbyt dużo czasu. Jednak ekspres ekspresowi nierówny. Zobaczmy, czego możemy oczekiwać od poszczególnych modeli ekspresów do kawy.

Wybór ekspresów do kawy jest duży. Jaki więc wybrać? Musimy uwzględnić budżet, jakim dysponujemy oraz nasze upodobania i oczekiwania, jakie mamy wobec sprzętu.

Ekspres przelewowy

Jednym z najpopularniejszych modeli ekspresu jest ekspres przelewowy. Wrzątek jest w nim dozowany do pojemnika z kawą i napar przesącza się przez specjalny filtr, prosto do dzbanka. Wrzątek ma długi czas kontaktu z kawą, co skutkuje dużą zawartością kofeiny w gotowym napoju. Jest to więc idealny wybór, gdy chcemy szybko stawać na nogi. Takie urządzenia są też stosunkowo tanie.

Zobacz również: Eleganckie akcesoria do przygotowania i podania kawy 

Wybierając konkretny model warto zwrócić uwagę na liczbę filiżanek kawy, które możemy zaparzyć. Przeciętny ekspres przelewowy umożliwia jednorazowe przygotowanie około 10 filiżanek kawy. Większość ekspresów przelewowych nie różni się zbytnio od siebie. Czasami można trafić na bardziej zaawansowane urządzenie z regulatorem mocy oraz przydatną funkcją, jaką jest blokada kapania. Zatrzymuje ona wyciekanie ekstraktu, gdy tylko wyjmiemy dzbanek z ekspresu.

Ekspres ciśnieniowy

Ekspres ciśnieniowy działa w bardzo prosty sposób – gorąca woda (ok. 90°C) pod ciśnieniem przepuszczana jest przez sitko ze zmieloną kawą, dzięki czemu napój kawowy skrapla się do filiżanki. Takie urządzenia używają zwiększonego ciśnienia – od 9 do nawet 19 barów. Zazwyczaj mają również dysze do spieniania mleka – to rozwiązanie dla fanów cappuccino. Prawdziwi miłośnicy kawy w stylu włoskim mogą natomiast rozejrzeć się za modelem z nieco wyższej półki, który ma m.in. możliwość regulowania stopnia zmielenia kawy oraz podwójny dozownik. Jednak cena takiego urządzenia to już powyżej tysiąca złotych.

Ekspres kapsułkowy

To ostatnio bardzo modne rozwiązanie. Większość ekspresów kapsułkowych ma nowoczesny kształt i wyróżnia się designerską formą. Ekspres kapsułkowy to doskonały zakup do nowego mieszkania i dla początkujących kawoszy, bo jest to najprostszy w obsłudze ekspres. W zasadzie w ekspresie kapsułkowym wszystko jest zautomatyzowane. Większość kapsułek kupimy w każdym supermarkecie, a do wyboru mamy nie tylko standardowe espresso, ale również np. gorącą czekoladę, kakao czy cafe latte (wówczas w zestawie mamy dwie kapsułki – z kawą oraz z mlekiem, które spienia się dzięki kontaktowi z gorącą wodą pod ciśnieniem).

Kawiarka – inaczej zwana kafeterką

Urządzenie to ma prostą budowę. Zostało opatentowane we Włoszech w latach 30. XX wieku i do dziś cieszy się dużą popularnością wśród kawoszy na całym świecie, ponieważ przyrządza smaczną kawę. Wystarczy umieścić zmieloną kawę w sitku zakończonym lejkiem i ustawić na pojemniku z wodą, a następnie podgrzać na kuchence gazowej czy płycie. Wrząca woda na skutek powstającego ciśnienia przesącza się przez kawę i po kilku minutach w górnym zbiorniczku ekspresu otrzymujemy gorący, aromatyczny napar.

Warto przeczytać: Kawiarki to gratka dla prawdziwego kawosza – jaką kawiarkę wybrać 

Niska cena oraz mały rozmiar sprawiają, że ten typ ekspresu jest hitem wśród studentów mieszkających w akademikach oraz na stancjach. Kafeterkę można kupić już za kilkadziesiąt złotych.

French Press

To specjalny dzbanek do zaparzania kawy. Zmielone ziarna zalewamy gorącą wodą, a po kilku minutach za pomocą tłoczka z drobnym sitkiem oddzielamy fusy od naparu. Tego typu zaparzacze są niedrogie – można go kupić już za ok. 30 złotych. Co ważne, można używać ich również do robienia herbaty oraz do serwowania napojów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom