Zatrzymaj aromat na dłużej
Kawy rozpuszczalne w szczelnie zamkniętych słoikach, te mielone zaś i ziarniste pakuje się próżniowo, by zapobiec wietrzeniu. Po otwarciu opakowania z kawą, najlepiej będzie przesypać jego zawartość do zapachoszczelnej puszki. Dzięki temu każdego ranka kawa będzie pachniała równie głęboko i zmysłowo.
Warto zobaczyć również: Eleganckie parzenie herbaty: przydatne akcesoria herbaciane
Zaparzacze i kawiarki
W czasach, gdy niemal każdy może mieć w domu nowoczesny ekspres ciśnieniowy z opcja przygotowywania kilku rodzajów kawy, wiernych zwolenników ma nadal ta zaparzana. Dzięki profesjonalnym kawiarkom tłokowym lub ciśnieniowym można zapomnieć o problemie kawowych fusów plamiących zęby. Niektóre z nich umożliwiają też przygotowywanie kawy gotowanej. Tak. I na taką znajdą się smakosze.
Kawa ekspresowo
Kawa z ekspresu ciśnieniowego i przelewowego różni się między sobą smakiem i aromatem. Ekspres ciśnieniowy daje też większe możliwości. Można w nim przygotować cafe con panna z puszystą pianką, cappuccino, latte macchiato, czy klasyczne espresso. Wiele z nich ma zintegrowany młynek do kawy i spieniacz do mleka. Rozwiązaniem dla osób wygodnych będzie model na kapsułki, w którym przygotowanie najbardziej wymyślnej kawy nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Niestety, kapsułki nie należą do najtańszych - warto pamiętać o tym kupując ekspres do kawy.
Dowiedz się więcej: Ekspres ciśnieniowy do kawy. Czym się kierować przy wyborze
Mleko z mleczną pianką
Spienione mleko o odpowiedniej temperaturze jest niezbędne do przyrządzenia choćby puszystego cappuccino. Jeśli nie mamy ekspresu ze spieniaczem, można wykorzystać poręczne niewielkie urządzonko, którym spienimy mleko w specjalnym wysokim dzbanuszku lub bezpośrednio w filiżance. Są też spieniacze w formie dzbanka, np. indukcyjne.
Na elegancko: podaj kawę w dzbanku
Niegdyś kawę na stół podawało się w porcelanowych dzbankach. Można takie kupić i dziś, choć znacznie praktyczniejsze są termosy w formie eleganckich dzbanków. Dzięki nim kawa przez dłuższy czas pozostanie ciepła i nie straci aromatu.
Kawowe dzieło sztuki
Piankowa powierzchnia latte lub cappuccino zdobna w serduszka, misie i setki innych wzorów zachwyca nas w kawiarniach. Taką kawę aż szkoda pić. Chyba że sami zaopatrzymy się w zestaw do ozdabiania kawy. Wystarczy odpowiedni szablon i shaker (posypywaczka) do dekorowania. Wzory na kawie możemy wymalować drobniutką kawą rozpuszczalną, kakao, czy choćby chili.
Filiżanki, szklanki i łyżeczki
Konia z rzędem temu, kto patrząc na masę wzorów kubków i filiżanek od razu wskaże na najładniejszą i powie: „chcę tę". Nowoczesne i retro, z porcelany i szklane, na spodku lub podstawce. Naprawdę piękne. Często też drogie, bo filiżanka za 200 zł do najtańszych nie należy. Szczególnie jeśli się ją stłucze.
