Niektóre restauracje, kawiarnie, hotele czy pensjonaty oferują zorganizowanie przyjęcia pierwszokomunijnego już za 90 złotych od osoby. Taka cena obejmuje zwykle 2-daniowy obiad oraz kawę z ciastem. Częściej jednak trzeba zapłacić około 130–150 złotych za jednego gościa komunijnego, wtedy płaci się za obiad, ciasto oraz kolację. Alternatywą jest przygotowanie uroczystości w domu – oczywiście o ile warunki lokalowe na to pozwalają.
Zobacz również: Jak skomponować zdrowe i smaczne śniadanie
Podajemy przykładowe cenniki dań na przyjęcie pierwszokomunijne urządzane w domu. Każda cena obejmuje jedną porcję dla jednego gościa.
Pierwsze danie obiadowe (za porcję)
Rosół z makaronem (8 złotych), zupa-krem z pomidorów z makaronem (12 złotych), żurek z kiełbasą i jajkami podawany w chlebie (14 złotych), zupa krem z jarzyn (11 złotych).
Drugie danie obiadowe (za sztukę)
Kotlet devolay z serem i pieczarkami (8 złotych), pierś z kurczaka faszerowana warzywami (9 złotych), kotlet z piersi kurczaka w migdałach (10 złotych), pieczeń z piersi indyczej (10 złotych), zapiekany łosoś (14 złotych), pieczona kaczka z jabłkiem (11 złotych), filet z kurczaka w sezamie (9 złotych), polędwiczka w sosie grzybowym (12 złotych), żeberka w sosie słodko-pikantnym (9 złotych), naleśnik faszerowany łososiem (10 złotych).
Dodatki (za porcję)
Ziemniaki oprószone koperkiem (3 złote), opiekane ziemniaki (2,5 złotego), kluski ziemniaczane (3 złote), kluski śląskie (3 złote), buraczki (2,5 złotego), surówka z kapusty pekińskiej (3 złote), sałatka porowa (3,5 złotych), sałatka z grillowanym kurczakiem (4,5 złotego), sałatka z łososiem (6 złotych).
Ciasto (za około 20 porcji)
Tort w kształcie otwartej książeczki do pierwszej komunii (180 złotych), tort w kształcie zamkniętej książeczki do pierwszej komunii (160 złotych), tort w kształcie kielicha (170 złotych), tort tradycyjny okrągły (130 złotych), sernik tradycyjny (65 złotych), makowiec zawijany (55 złotych), szarlotka (50 złotych), jabłecznik (45 złotych), keks (50 złotych), tiramisu (55 złotych), minibabeczka z owocami i bitą śmietaną (4 złote), 2 gałki lodów z polewą w pucharku (10 złotych).
Kolacja (za porcję)
Na gorąco: barszcz z pasztecikiem (11 złotych), leczo (10 złotych), flaki (7 złotych), ser feta owinięty boczkiem (8 złotych), spaghetti 4 sery (7 złotych), bigos staropolski na wędzonce (7 złotych), ryba w cieście z ananasem (10 złotych).
Polecamy też poradnik: Przyjęcie komunijne w domu
Na zimno: szynka po rusku w galarecie (9 złotych), ozór w galarecie (8 złotych), galacik wieprzowy (7 złotych), tatar z polędwicy wołowej (12 złotych), sałatka jarska brokułowa (6 złotych), sałatka gyros (7 złotych).
Kucharka
Kto chce skorzystać z pomocy kucharki lub kucharza, za samą ich pracę, w zależności od liczby gości i tego, ile dań trzeba przygotować (oraz trudności ich przygotowania), zapłaci od 300 do 1000 złotych. Do kosztów usługi należy oczywiście doliczyć ceny półproduktów. Na pierwszą stawkę zgodzą się np. kucharki-amatorki, które nie skończyły szkół gastronomicznych, ale świadczą takie usługi (najczęściej bez umowy). Druga kwota dotyczy kucharek zawodowych, które na co dzień pracują np. w kawiarniach czy restauracjach, a dorabiają sobie w okresie przyjęć pierwszokomunijnych. Podane kwoty odnoszą się do samej kucharki. Gdy ona natomiast współpracuje np. z kelnerką, cena wzrasta o 200-300 złotych. Bywa, że kucharka oferuje samo gotowanie i smażenie (obiad i kolacja), ale nie decyduje się na pieczenie ciasta.
