Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży, zdrowy i niebanalny – jemy go przecież od święta. A przepisów na przyrządzenie tej ryby jest dziś bez liku. Dlatego forma i sposób jej podania nabierają jeszcze większego znaczenia. Karpia należy przygotować tak, aby był pyszny i zadowolił nawet jego sceptyków, nie pachniał nieprzyjemnie i nie zawierał ości. Z pewnością taka właśnie jest królewska ryba w galarecie. Dzięki dodatkom, kolorowym warzywom i żółtemu serowi, które wzbogacają potrawę, karp znakomicie prezentuje się na wigilijnym stole.
Zobacz również: Jak udekorować stół wigilijny i świąteczny
Karp w galarecie to zdrowsza forma tradycji
Karp jest zdrową rybą, nie tak bardzo tłustą, jak powszechnie przyjęło się uważać. Porcja 100 g tej ryby zawiera jedynie 4–6 proc. tłuszczu oraz wiele pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Poza tym wiele witamin B i D oraz selenu, cynku, potasu. Między innymi dlatego karp nie powinien być ignorowany przez osoby dbające o zdrową dietę. Dodatkowo ta ryba podana w galarecie dostarcza więcej wartości odżywczych i jest nawet trzy razy mniej kaloryczna niż smażona. Porcja 100 g karpia w galarecie to ok. 60 kcal, smażonego zaś to ok. 180 kcal.
Karp w galarecie z żółtym serem – przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki
Składniki:
- włoszczyzna,
- średni karp,
- sól,
- biały pieprz do smaku,
- kilka plastrów żółtego sera (np. Edamskiego MSM Mońki),
- natka z pietruszki, żelatyna, cytryna
Jak zrobić karpia w galarecie?Warzywa pokrój w cząstki, rybę poporcjuj, zalej wodą, osól, gotuj razem
z głową około 20 minut. Następnie wyjmij rybę z wywaru. Wywar przecedź, odmierz jego ilość i zapraw żelatyną wg proporcji na opakowaniu. Dopraw go solą i pieprzem dla smaku.
Polecamy: Przepis na grzańca
Z plastrów sera wytnij ozdobne kształty: gwiazdki, bałwanki i inne. Ułóż je na dnie półmiska, dodaj listki pietruszki. Obierz rybę z ości i ułóż ją w naczyniu. Całość zalej przestygniętą galaretą. Po wychłodzeniu wyłóż każdą porcję na talerzyk. Karpia w galarecie podawaj z cząstkami cytryny.
Dobra rada! Rybę warto obrać i wyczyścić dzień wcześniej, nie zaś tuż przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy. Nie należy również przesadzić z przyprawami, bo wtedy zdominują one smak mięsa. Warto dodać, że skropiony cytryną, podany w galarecie karp nie pachnie nieprzyjemnie, co przecież jest znamienne dla ryb słodkowodnych, hodowlanych.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?