Przepis szefa kuchni na karpia w galarecie w innym wydaniu

redakcja.regiodom, MSM Mońki
Karp w galarecie w żółtym seremKarpia w galarecie, tradycyjne danie wielu polskich domów, można urozmaicić żółtym serem.
Karp w galarecie w żółtym seremKarpia w galarecie, tradycyjne danie wielu polskich domów, można urozmaicić żółtym serem. MSM Mońki
Podpowiadamy, jak przyrządzić karpia w galarecie z żółtym serem, potrawę prostą, wybitnie smaczną i pięknie prezentującą się na stole.

Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży, zdrowy i niebanalny – jemy go przecież od święta. A przepisów na przyrządzenie tej ryby jest dziś bez liku. Dlatego forma i sposób jej podania nabierają jeszcze większego znaczenia. Karpia należy przygotować tak, aby był pyszny i zadowolił nawet jego sceptyków, nie pachniał nieprzyjemnie i nie zawierał ości. Z pewnością taka właśnie jest królewska ryba w galarecie. Dzięki dodatkom, kolorowym warzywom i żółtemu serowi, które wzbogacają potrawę, karp znakomicie prezentuje się na wigilijnym stole.

Zobacz również: Jak udekorować stół wigilijny i świąteczny 

Karp w galarecie to zdrowsza forma tradycji

Karp jest zdrową rybą, nie tak bardzo tłustą, jak powszechnie przyjęło się uważać. Porcja 100 g tej ryby zawiera jedynie 4–6 proc. tłuszczu oraz wiele pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Poza tym wiele witamin B i D oraz selenu, cynku, potasu. Między innymi dlatego karp nie powinien być ignorowany przez osoby dbające o zdrową dietę. Dodatkowo ta ryba podana w galarecie dostarcza więcej wartości odżywczych i jest nawet trzy razy mniej kaloryczna niż smażona. Porcja 100 g karpia w galarecie to ok. 60 kcal, smażonego zaś to ok. 180 kcal.

Karp w galarecie z żółtym serem – przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki

Składniki:

  • włoszczyzna, 
  • średni karp, 
  • sól, 
  • biały pieprz do smaku, 
  • kilka plastrów żółtego sera (np. Edamskiego MSM Mońki),
  • natka z pietruszki, żelatyna, cytryna

Jak zrobić karpia w galarecie?Warzywa pokrój w cząstki, rybę poporcjuj, zalej wodą, osól, gotuj razem
z głową około 20 minut. Następnie wyjmij rybę z wywaru. Wywar przecedź, odmierz jego ilość i zapraw żelatyną wg proporcji na opakowaniu. Dopraw go solą i pieprzem dla smaku.

Polecamy: Przepis na grzańca

Z plastrów sera wytnij ozdobne kształty: gwiazdki, bałwanki i inne. Ułóż je na dnie półmiska, dodaj listki pietruszki. Obierz rybę z ości i ułóż ją w naczyniu. Całość zalej przestygniętą galaretą. Po wychłodzeniu wyłóż każdą porcję na talerzyk. Karpia w galarecie podawaj z cząstkami cytryny.

Dobra rada! Rybę warto obrać i wyczyścić dzień wcześniej, nie zaś tuż przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy. Nie należy również przesadzić z przyprawami, bo wtedy zdominują one smak mięsa. Warto dodać, że skropiony cytryną, podany w galarecie karp nie pachnie nieprzyjemnie, co przecież jest znamienne dla ryb słodkowodnych, hodowlanych. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom