Dekorujemy stół wigilijny i świąteczny

Barbara Golian
Stół udekorowany na Boże NarodzenieNa świąteczny stole królują najczęściej: złoto, srebro, czerwień, zieleń i biel.
Stół udekorowany na Boże NarodzenieNa świąteczny stole królują najczęściej: złoto, srebro, czerwień, zieleń i biel. PublicDomainPictures (Pixabay.com)
Już za kilka dni zasiądziemy w gronie najbliższych przy świątecznym stole. Warto, by prezentował się on wtedy elegancko i wprawiał w miły, ciepły nastrój.

Atmosferę Świąt Boże Narodzenia tworzy wiele elementów, a jednym z nich jest właśnie odpowiednio udekorowany stół. Nie tylko w wigilię powinien się on prezentować elegancko, ale przez całe święta.

Warto zobaczyćJak wprowadzić świąteczne zapachy w mieszkaniu 

Kolorystyka świątecznego stołu – tradycja czy nowoczesność

Inspirując się zimą i śniegiem można udekorować stół na biało: może być to dekoracja klasyczna lub nowoczesna – wszystko zależy od wyboru obrusu, świec, serwetek, zastawy oraz ozdób świątecznych.

Osoby ceniące domową atmosferę mogą pokusić się o dekoracje w czerwonym kolorze. To właśnie ten kolor nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem i domowym ciepłem. 

Najbardziej klasycznym i uniwersalnym nakryciem świątecznego stołu jest biały obrus. To dobra baza do każdego stylu nakrycia.
Najbardziej klasycznym i uniwersalnym nakryciem świątecznego stołu jest biały obrus. To dobra baza do każdego stylu nakrycia. Fot. Terric (Pixabay.com)

Przeczytaj poradnik: Choinka naturalna – co robić, by stała jak najdłużej 

Fiolet i słodki róż to w ostatnich latach nowatorski trend, który wkrada się do naszych domów również w święta. Pamiętajmy jednak, że zbyt duża ilość różu daje mdły efekt, dlatego warto stosować go z umiarem.

Innym, typowo świątecznym kolorem, jest zieleń. W połączeniu z bielą tworzy ona świeżą kompozycję.
Złoto to również kolor tych świąt. Ta ciepła i elegancka barwa symbolizuje bogactwo i przepych. Pamiętajmy jednak, że nadmiar złotego nie wygląda zbyt efektownie. Kolor ten najlepiej komponuje się z bielą.

Wszechstronne zastosowanie ma natomiast kolor błękitny, który symbolizuje swobodę, spokój, świeżość i czystość. Idealnie współgra z innymi barwami.

Poza wyborem kolorystyki ważne są: obrus, zastawa, świece, stroiki i serwetki

Obrus jest podstawą dekoracji stołu. Osoby ceniące klasykę postawią na biel, ale może on być również czerwony lub zielony – gładki lub w świąteczne motywy.

Ważna jest też zastawa. Efektownie będzie się prezentowała biała porcelana ze świetlistymi akcentami lub w drobne czerwone albo zielone wzory. Idealnym dodatkiem będą patery lub półmiski w kształcie gwiazdy, jak również szklanki ze śniegową gwiazdką.

Ważnym elementem wigilijnego stołu jest świeca, która właśnie w ten dzień przybliża nam orędzie pokoju i miłości. Warto jednak również w pozostałe dni świąt wykorzystać świece jako element dekoracji stołu. Na rynku dostępnych jest ich całe mnóstwo: białe, kolorowe, gładkie, we wzory, o różnych kształtach i zapachach.

Warto wykonać świąteczną świecę samemu

Oto przykład, jak ją wykonać: pomarańczę przecinamy na 2/3 wysokości, wydrążamy i osuszamy; roztapiamy dużą świecę – może być czerwona lub zielona; knot ze świecy dopasowujemy do pomarańczy – wkładamy go w pionie i zalewamy woskiem. Knot podtrzymujemy np. widelcem, by nie opadł i nie wtopił się w zastygający wosk; wierzch przed zastygnięciem możemy posypać brokatem;. Zastygnięta już świecę nabijamy goździkami, np. wierzch pomarańczy, i obwiązujemy wstążką. Świeca gotowa – elegancka, oryginalna i pachnąca.

Stroiki jako dekoracja stołu

Możemy wykorzystać gotowe stroiki bądź wykonać je samodzielnie. Oto kilka pomysłów jak to zrobić:

  1. Gałązki świerku ozdabiamy rajskimi jabłuszkami i pomalowanymi na złoto szyszkami, które mocujemy za pomocą drucika.
  2. Ciekawym pomysłem jest choinka z siana: na gąbce modelujemy choinkę z siana, obwiązujemy drucikiem i wbijamy na długą wykałaczkę, którą umieszczamy w doniczce z gąbką (dostępna w kwiaciarni), dekorujemy kokardkami i gwiazdkami, które przyklejamy do siana.
  3. Choinkę możemy też zrobić z makaronu: na tekturowy stożek przyklejamy za pomocą kleju na gorąco makaron – małe muszelki lub świderki, na górę przyklejamy jeden makaron – kokardkę; spryskujemy złotym sprayem, a gdy wyschnie dekorujemy kolorowymi koralikami.
  4. A może choinka owocowa? Ta nie dość, że pięknie wygląda, to i wyśmienicie smakuje: odcinamy spód od jabłka i a od góry wydrążamy otwór, by umieścić w nim marchewkę; w taki szkielet wbijamy krótkie wykałaczki, na których umieszczamy owoce: plastry kiwi, truskawki, cząstki mandarynek, różne kolory winogrona, na samej górze umieszczamy gwiazdę wyciętą z melona. Ta piękna i niecodzienna dekoracja posłuży zapewne do konsumpcji w porze deseru.
W doborze świątecznego stroika ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. 
W doborze świątecznego stroika ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.  Fot. PhotoMIX-Company (Pixabay.com)

Ważnym i niezbędnym szczegółem na świątecznym stole są serwetki. Tradycjonaliści, którym zależy na wyjątkowej oprawie wyciągną z szafy wykrochmalone i starannie uprasowane serwetki po babci. Większość z nas jednak pokusi się o te papierowe: nie trzeba ich prasować ani martwić się o plamy, a szeroka gama wzorów i kolorów dostępna na rynku jest dodatkowym argumentem, by z nich właśnie skorzystać w czasie świąt.

To, jak będzie wyglądał nasz świąteczny stół, zależy wyłącznie od naszej kreatywności, gustu i chęci. Pamiętajmy jednak, że wystrój i dekoracje to jedynie dodatki – najważniejsza jest atmosfera tworzona przez domowników. 

Choinka wykonana z makaronu w kształcie muszelek.
Choinka wykonana z makaronu w kształcie muszelek. Fo. Barbara Golian 
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom