Marietta Marecka prezentuje niebanalne przepisy z dynią w roli głównej. Poznaj przepisy na drożdżowe racuszki dyniowe polane domowej roboty lukrem pomarańczowym, fantastyczny deser w postaci tortu dyniowego oraz oraz tagliatelle z sosem dyniowym i chorizo (tradycyjną kiełbasą hiszpańską z wieprzowiny) podsmażonym z odrobiną miodu.
Ekspertka zachęca, by przygotować wcześniej puree z dyni. W tym celu pokrojoną dynię należy ugotować, albo upiec. Później obieramy ją z skórki i miksujemy. Taki dyniowy mus możemy przechowywać około tygodnia w lodówce lub zapasteryzować, by wykorzystać go, gdy skończy się już sezon na dynię.
Zobacz przepisy na podkręcone dania z dyni
W środku tortu znajduje się masa z przesmażonej dyni z dodatkiem pomarańczy i świeżego imbiru oraz odrobiny cukru. Jedną warstwę tory stanowi krem waniliowy z serka mascarpone. Tort jest wykończony kremem pomarańczowym z mascarpone.
Złociste placuszki drożdżowe na bazie mąki, mleka, jajka i drożdży z dodatkiem puree z dyni smakują wyśmienicie. Można podawać je polane lukrem, syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.
Źródło: Dzień Dobry TVNx-news
Zobacz również:Przepis na zupę z dyni
