Spis treści
Pieprznik trąbkowy, czyli jesienny kuzyn „kurki”
„Kurka”, czyli pieprznik jadalny, należy do najbardziej popularnych, znanych i cenionych grzybów. Niewielu jednak zwraca uwagę na jej kuzyna, czyli pieprznika trąbkowego (Craterellus tubaeformis). Rzeczywiście może na pierwszy rzut oka nie jest tak atrakcyjny, jak żółciutka kurka, ale warto go docenić.
Czy pieprznik trąbkowy jest jadalny?
Pieprznik trąbkowy to jadalny i smaczny grzyb. Ma delikatny smak i aromat, ale świetnie nadaje się jako dodatek do różnych grzybowych dań. Można go smażyć, dusić, suszyć. Dobrze smakuje m.in. podsmażony w jajecznicy, czy grzybowym risotto.
Jak wygląda grzyb pieprznik trąbkowy?
Pieprznik trąbkowy ma lejkowaty kształt. Jego kapelusz jest pofałdowany na krawędziach, a trzon jest spłaszczony i pusty w środku. Ma brązowożółty kolor, a starsze owocniki nabierają szarawobrązowego zabarwienia. Pod kapeluszem znajdują się jaśniejsze i grube blaszki w formie tzw. listewek, które częściowo przechodzą na trzon. Są niezbyt gęsto rozmieszczone i mają liczne rozgałęzienia. U młodych grzybów są żółte, u starszych – szarzeją. Pieprzniki trąbkowe to niewielkie grzyby, bo najczęściej mają około 4 cm wysokości (choć zdarzają się i większe okazy).
Sprawdź: Prawdziki jeszcze rosną, ale nie wszystkie są borowiki jadalne. Zobacz, na jakie grzyby uważać
Gdzie rośnie pieprznik trąbkowy?
Te grzyby chętnie rosną w lasach iglastych i mieszanych. Najbardziej odpowiada im towarzystwo świerków i jodeł, ale mogą pojawiać się także pod innymi. Najczęściej rosną w grupach, więc wygodnie się je zbiera. W lasach mieszanych czasem trzeba wytężyć wzrok, bo te grzyby łatwo przeoczyć wśród opadłych liści.
Kiedy rosną pieprzniki trąbkowe?
Te grzyby mogą pojawiać się już latem, jednak ich wysyp następuje jesienią, często tą późniejszą. Rosną nawet w listopadzie – a w tym roku aura im sprzyja. Można je zbierać nawet do przymrozków.
Z czym można pomylić pieprznik trąbkowy?
Ten grzyb można pomylić przede wszystkim z innymi pieprznikami, takimi jak:
- pieprznik żyłkowany (pieprznik żółtawy) – ten grzyb ma jednak pomarańczowożółty trzon i delikatniejsze listewki (blaszki, szczególnie u młodych owocników, u starszych są mocno rozgałęzione),
- pieprznik szary – ten z kolei ma trzon i kapelusz zabarwiony na czarnobrązowo.
Te gatunki pieprzników również są jadalne. Podobny jest również lejkowniczek pełnotrzonowy, który w Polsce jest rzadko spotykany, a również jest grzybem jadalnym.
Natomiast w odróżnieniu od pieprznika jadalnego (kurki) trudno pomylić go z niejadalną lisówką, bo jest inaczej ubarwiony (ten grzyb ma podobną budowę, ale podobnie jak kurka, jest żółtopomarańczowy). Sprawdź: Jak wygląda pieprznik jadalny, czyli kurka? Zobacz, jak wygląda i nie pomyl go z „jadowitą kurką”, czyli lisówką
Uwaga: powyższe opisy mają charakter orientacyjny i nie mogą służyć jako podstawa identyfikacji grzybów.
Wybrane źródła
ekologia.pl
grzyby.pl
nagrzyby.pl
Wypoczywaj w ogrodzie
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?