Orzech czarny i orzech szary mają lecznicze właściwości. Poznaj konkurentów orzecha włoskiego

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Orzech czarnyOrzech czarny i szary przypominają orzech włoski, ale obydwa pochodzą z Ameryki Północnej.
Orzech czarnyOrzech czarny i szary przypominają orzech włoski, ale obydwa pochodzą z Ameryki Północnej. Hans (Pixabay.com)
Orzechy czarne i szare nie są tak popularne, jak włoskie. A szkoda, bo one też są jadalne. W święta mogą z powodzeniem zastąpić orzechy włoskie.

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nie tylko z karpiami, makowcem czy sernikiem. Na elegancko zastawionym stole powinny znaleźć się też orzechy – i nie chodzi tutaj o świąteczny stroik na igliwiu z ozdobami w postaci orzechów. O ile włoskie orzechy są znane, o tyle warto zwrócić też uwagę na te mniej popularne orzechy – czarne oraz szare.

Orzech czarny

Dziwne, ale prawdziwe: orzech czarny wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz grzybobójcze. Obniża ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na trawienie, likwiduje kolki. Orzech czarny ma też właściwości przeczyszczające. Nasze babki stosowały nalewkę z orzecha czarnego do walki z owsikami i tasiemcem, czyli chorobami pasożytniczymi. Tonik z wyciągiem z tego orzecha pomagał im natomiast zwalczyć trądzik i inne wykwity skórne. Przyspiesza gojenie ran.

Przeczytaj równieżOrzechy włoskie poprawią pamięć, wygląd skóry i...

To również ceniona roślina w ogrodnictwie. – Orzech czarny jest drzewem pochodzącym z Ameryki Północnej – mówi Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Już Indianie korzystali z jego dobrodziejstw. Wcierali w skórę olejek uzyskany z drewna. W ten sposób pozbywali się m.in. swędzenia głowy.

Orzech czarny niekiedy osiąga 40 metrów wysokości. Drewno jest, jak nazwa wskazuje, niemal czarne. Wykorzystuje się je m.in. do budowy śmigieł do samolotów, tworzenia ram do obrazów, produkcji kolb do karabinów, produkcji mebli, podłóg drewnianych, boazerii albo oklein meblowych.

Warto wiedziećJak udekorować stół wigilijny i świąteczny

Owoce orzecha czarnego to pestkowce. Są okrągłe. – Owoce są jadalne – dodaje ogrodnik. – Te orzechy trudno jednak rozłupać, znacznie trudniej niż w przypadku orzecha włoskiego. Czasem nawet dziadek do orzechów sobie z nim nie poradzi. Mówi się, że orzech czarny ma bardziej intensywny smak niż jego włoski kuzyn. A do tego silniej pachnie.

Orzech szary

On też ma swoje korzenie w Ameryce Północnej. Drzewo nie jest tak wysokie, jak orzech czarny. Orzech szary mierzy przeważnie do 25–30 metrów wysokości. Charakteryzuje go dosyć szybki przyrost. – Rocznie potrafi przyrosnąć o 1,5–2 metry – precyzuje Mikietyński.

Owoce orzecha szarego to również pestkowce, ale mają podłużny kształt. Są słodkie, maślane w smaku, niektórym od razu na myśl przychodzi posmak żywicy, chociaż zdania co do tego, czy smakują, są podzielone. – Orzech szary także jest trudno łupliwy, co pewnie przyczyniło się do jego mniejszej popularności w porównaniu z orzechem włoskim – kontynuuje ogrodnik. Drewno pozyskiwane z orzecha szarego ma zastosowanie w produkcji mebli oraz oklein meblowych. Orzech szary wykorzystywany jest również w lecznictwie , choćby jako środek przeczyszczający. Ponadto obniża poziom cholesterolu.

Dowiedz się: Jak uprawiać i pielęgnować orzech włoski

Wysokie ceny gazu. Gazprom szantażuje Europę.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie