Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nie tylko z karpiami, makowcem czy sernikiem. Na elegancko zastawionym stole powinny znaleźć się też orzechy – i nie chodzi tutaj o świąteczny stroik na igliwiu z ozdobami w postaci orzechów. O ile włoskie orzechy są znane, o tyle warto zwrócić też uwagę na te mniej popularne orzechy – czarne oraz szare.
Orzech czarny
Dziwne, ale prawdziwe: orzech czarny wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz grzybobójcze. Obniża ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na trawienie, likwiduje kolki. Orzech czarny ma też właściwości przeczyszczające. Nasze babki stosowały nalewkę z orzecha czarnego do walki z owsikami i tasiemcem, czyli chorobami pasożytniczymi. Tonik z wyciągiem z tego orzecha pomagał im natomiast zwalczyć trądzik i inne wykwity skórne. Przyspiesza gojenie ran.
Przeczytaj również: Orzechy włoskie poprawią pamięć, wygląd skóry i...