Trudno wyobrazić sobie dobrą kuchnie bez noża. Zanim cokolwiek wrzucimy do garnka, musimy to najpierw obrać, posiekać, pokroić lub wyfiletować. Każda z tych czynności, dla osiągnięcia idealnego efektu wymaga użycia innego ostrza.
Zobacz też: Nóż elektryczny - czy warto go kupić
Nóż do chleba
Z racji rozmiarów wypieków, powinien być długi – minimum 20 cm długości. Ząbki na ostrzu pozwolą szybciej przeciąć twardą, chrupiącą skórkę. Dla łatwiejszego krojenia bochenków chleba bardzo dobrze sprawdza się ostrze piłkowane takie jak np. w nożu do chleba firmy Tefal (ok. 53 zł w Agito.pl).
Nóż posiada ergonomiczny uchwyt z bakelitu, który znany jest ze swojej wytrzymałości – używa się go do m.in. produkcji bagnetów do systemu Kałasznikowa! Ostrze o grubości 2,2 milimetra bez problemu poradzi sobie z najtwardszymi wypiekami. **
Nóż do sera
Kto nie lubi smaku rozpuszczonego sera na ulubionej potrawie? Najpierw trzeba jednak pokroić go precyzyjnie na plasterki, a zwyczajny nóż z zestawu sztućców niespecjalnie sprawdza się w tej roli. Warto wybrać ostrze, które jest specjalnie wyprofilowane do cięcia sera (np. Fiskars FF 858125 za ok. 30 zł w Agito.pl), zwłaszcza miękkich i lepkich odmian, tak często będących problemem w źle wyposażonej kuchni.
Dobry nóż posiada specjalne otwory na powierzchni ostrza, które zapobiegają przyklejaniu się sera oraz zakończony jest „widelczykiem" – dzięki niemu nawet miękki smakołyk bez problemu przenieśmy z deski na talerz.
Akcesoria, które ułatwią gotowanie: Miarki kuchenne
Nóż do owoców i warzyw
Trwa lato, a więc warzywa i owoce goszczą na naszych stołach każdego dnia. Jednak ich przygotowanie nierzadko wymaga odrobiny zachodu. Do obierania, skrobania oraz krojenia owoców i warzyw warto wybrać niewielkie ostrze, którym łatwo będzie manewrować. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na materiał, z którego jest ono wykonane – doskonale sprawdzi się stal nierdzewna pokryta specjalną powłoką nieprzywierająca.
Otrze powinno być zakończone ostrym czubkiem, który przyda się przy wycinaniu jadalnych dekoracji. Wszystkie te wymagania spełnia np. nóż Fiskars EDGE 8 cm (ok. 37 zł w Agito.pl). Posiada lekką i ergonomiczną rękojeść z tworzywa sztucznego, a do tego ciekawy, nowoczesny design – ten nóż z pewnością umili wegetariańskie uczty i zdrowe przekąski!
Zobacz też: Noże, nożyki i ostrza pomocne w pracach domowych
Nóż do mięsa
Wielbiciele kotletów, zrazów oraz bitek powinni zaopatrzyć się w nóż z długim ostrzem, rozszerzającym się w kierunku rękojeści. Ponieważ krojenie surowego mięsa to często nie lada wyczyn, nóż powinien posiadać solidną, dużą rączkę, najlepiej z antypoślizgową powłoką oraz być bardzo ostry (np. nóż do mięsa Fiskars 857128 za ok 57 zł w Agito.pl).
Pamiętajmy, że po każdym użyciu nóż, którym kroiliśmy surowe mięso powinien być bardzo dokładnie umyty. Dlatego przy zakupie warto zwrócić uwagę na to, czy można myć go w zmywarce.
Nóż uniwersalny
Niezbędny w każdym domu – pomoże w szatkowaniu warzyw, krojeniu chleba i mięsa. Najlepiej sprawdzają się gładkie ostrza średniej długości i z wygodną rączką (np. Fiskars za ok. 56 zł w Agito.pl). W nóż uniwersalny szczególnie warto zainwestować ponieważ będziemy go używać najczęściej. Specjalnym rodzajem noża uniwersalnego jest Santoku, ten typ noża wywodzi się z Japonii i ceniony jest przez szefów kuchni na całym świecie. Charakteryzuje się szerokim i płaskim ostrzem, które umożliwia przenoszenie poszatkowanych produktów, jest też bardzo precyzyjny i wielofunkcyjny.
Znajdziemy go w ofercie wielu producentów i w różnorodnych cenach. Podstawą przy jego wyborze powinien być materiał, z którego został wykonany. Kuta stal pokryta molibdenem i wanadem to mistrzowski wybór, który zapewnia precyzję porównywalną z samurajskimi mieczami katana (np. Arcos Nóż japoński Santoku Clasica za ok. 235 zł).
