Noże w kuchni. Wybierz najlepsze ostrze dla siebie

Maciej Mituła, Agito.pl
Noże w kuchni. Wybierz najlepsze ostrze dla siebieNoże w kuchni. Wybierz najlepsze ostrze dla siebie
Noże w kuchni. Wybierz najlepsze ostrze dla siebieNoże w kuchni. Wybierz najlepsze ostrze dla siebie EdwinP /sxc.hu
Zobacz jakie są najpopularniejsze rodzaje noży kuchennych i jak skompletować unikalny zestaw do codziennego użytku.

Trudno wyobrazić sobie dobrą kuchnie bez noża. Zanim cokolwiek wrzucimy do garnka, musimy to najpierw obrać, posiekać, pokroić lub wyfiletować. Każda z tych czynności, dla osiągnięcia idealnego efektu wymaga użycia innego ostrza. 

Zobacz też: Nóż elektryczny - czy warto go kupić 

Nóż do chleba 

Z racji rozmiarów wypieków, powinien być długi – minimum 20 cm długości. Ząbki na ostrzu pozwolą szybciej przeciąć twardą, chrupiącą skórkę. Dla łatwiejszego krojenia bochenków chleba bardzo dobrze sprawdza się ostrze piłkowane takie jak np. w nożu do chleba firmy Tefal (ok. 53 zł w Agito.pl).

Nóż posiada ergonomiczny uchwyt z bakelitu, który znany jest ze swojej wytrzymałości – używa się go do m.in. produkcji bagnetów do systemu Kałasznikowa! Ostrze o grubości 2,2 milimetra bez problemu poradzi sobie z najtwardszymi wypiekami. **

Nóż do sera

Kto nie lubi smaku rozpuszczonego sera na ulubionej potrawie? Najpierw trzeba jednak pokroić go precyzyjnie na plasterki, a zwyczajny nóż z zestawu sztućców niespecjalnie sprawdza się w tej roli. Warto wybrać ostrze, które jest specjalnie wyprofilowane do cięcia sera (np. Fiskars FF 858125 za ok. 30 zł w Agito.pl), zwłaszcza miękkich i lepkich odmian, tak często będących problemem w źle wyposażonej kuchni.

Dobry nóż posiada specjalne otwory na powierzchni ostrza, które zapobiegają przyklejaniu się sera oraz zakończony jest „widelczykiem" – dzięki niemu nawet miękki smakołyk bez problemu przenieśmy z deski na talerz. 

Akcesoria, które ułatwią gotowanie: Miarki kuchenne 

Nóż do owoców i warzyw

Trwa lato, a więc warzywa i owoce goszczą na naszych stołach każdego dnia. Jednak ich przygotowanie nierzadko wymaga odrobiny zachodu. Do obierania, skrobania oraz krojenia owoców i warzyw warto wybrać niewielkie ostrze, którym łatwo będzie manewrować. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na materiał, z którego jest ono wykonane – doskonale sprawdzi się stal nierdzewna pokryta specjalną powłoką nieprzywierająca.

Otrze powinno być zakończone ostrym czubkiem, który przyda się przy wycinaniu jadalnych dekoracji. Wszystkie te wymagania spełnia np. nóż Fiskars EDGE 8 cm (ok. 37 zł w Agito.pl). Posiada lekką i ergonomiczną rękojeść z tworzywa sztucznego, a do tego ciekawy, nowoczesny design – ten nóż z pewnością umili wegetariańskie uczty i zdrowe przekąski

Zobacz też: Noże, nożyki i ostrza pomocne w pracach domowych 

Nóż do mięsa

Wielbiciele kotletów, zrazów oraz bitek powinni zaopatrzyć się w nóż z długim ostrzem, rozszerzającym się w kierunku rękojeści. Ponieważ krojenie surowego mięsa to często nie lada wyczyn, nóż powinien posiadać solidną, dużą rączkę, najlepiej z antypoślizgową powłoką oraz być bardzo ostry (np. nóż do mięsa Fiskars 857128 za ok 57 zł w Agito.pl).

Pamiętajmy, że po każdym użyciu nóż, którym kroiliśmy surowe mięso powinien być bardzo dokładnie umyty. Dlatego przy zakupie warto zwrócić uwagę na to, czy można myć go w zmywarce. 

Nóż uniwersalny

Niezbędny w każdym domu – pomoże w szatkowaniu warzyw, krojeniu chleba i mięsa. Najlepiej sprawdzają się gładkie ostrza średniej długości i z wygodną rączką (np. Fiskars za ok. 56 zł w Agito.pl). W nóż uniwersalny szczególnie warto zainwestować ponieważ będziemy go używać najczęściej. Specjalnym rodzajem noża uniwersalnego jest Santoku, ten typ noża wywodzi się z Japonii i ceniony jest przez szefów kuchni na całym świecie. Charakteryzuje się szerokim i płaskim ostrzem, które umożliwia przenoszenie poszatkowanych produktów, jest też bardzo precyzyjny i wielofunkcyjny.

Znajdziemy go w ofercie wielu producentów i w różnorodnych cenach. Podstawą przy jego wyborze powinien być materiał, z którego został wykonany. Kuta stal pokryta molibdenem i wanadem to mistrzowski wybór, który zapewnia precyzję porównywalną z samurajskimi mieczami katana (np. Arcos Nóż japoński Santoku Clasica za ok. 235 zł). 

Wysokie ceny gazu. Gazprom szantażuje Europę.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie