Noże z ostrzem segmentowym
**Niemal w każdym domu można znaleźć najpopularniejsze noże z ostrzem segmentowym.
Noże te, początkowo (od końca lat pięćdziesiątych) używano przede wszystkim w zakładach drukarskich, stąd ich tradycyjna nazwa, noże introligatorskie.
Zobacz poradnik: Śrubokręty: które warto mieć w domu i do czego służą
Konstruktorem pierwszego noża z segmentowym ostrzem odłamywanym jest japoński drukarz Yoshio Okada, obecnie właściciel firmy produkującej narzędzia przeznaczone do ręcznego cięcia różnorodnych materiałów. Jest on również pomysłodawcą barwy takiego noża. Okada uważał, że narzędzie do cięcia powinno być łatwo rozpoznawalne i dobrze widoczne, dlatego tradycyjnie mają one kolor żółty. Chociaż obecnie noże z ostrzem segmentowym produkowane są przez wiele innych firm na całym świecie, to zdecydowana większość z nich trzyma się tego standardu.
Cechą charakterystyczną noża są ostrza wymienne, podzielone na segmenty, wykonane z wysokogatunkowej stali. W zależności od modelu oprawy mamy do wyboru ostrza o szerokości
9, 12,5 i 18mm. W prostej oprawie ostrza mocuje się na prowadnicy, połączonej z suwakiem, który dodatkowo wyposażony jest w blokadę wysunięcia. Tego typu noże stosuje się przede wszystkim
do prac lekkich czyli cięcia papieru, taśmy klejącej, kartonu, tektury, tapety i materiału.
Noże z ostrzem trapezowym
Przy pracach z grubszymi i twardszymi materiałami doskonale sprawdzają się noże z ostrzami trapezowymi. Mają one obudowy, wykonywane najczęściej z aluminium lub rzadziej ze stali i grubsze mniej elastyczne ostrza. Dzięki temu można przy ich pomocy przecinać wykładziny, linoleum, skórę
i płyty gipsowo-kartonowe lub z tworzyw sztucznych. Można też nożem z ostrzem trapezowym gratować brzegi twardych materiałów.