Miarki kuchenne ułatwią świąteczne gotowanie

Anna Karda
Łyżeczki do odmierzania określonych ilości produktów spożywczychKorzystając z miarek kuchennych mamy pewność, że potrawy zawsze będą miały ten sam, sprawdzony smak.
Łyżeczki do odmierzania określonych ilości produktów spożywczychKorzystając z miarek kuchennych mamy pewność, że potrawy zawsze będą miały ten sam, sprawdzony smak. Anna Karda
Miarki, łyżki, łopatki i pojemniczki – z podziałkami, na magnes, składane lub chowane jedna w drugą. Te akcesoria kuchenne nie zajmują dużo miejsca, a w kuchni są niezbędne.

Ile to jest 25 gramów mąki? Czy pół szklanki to 100 ml? Do ciasta z ulubionego przepisu zawsze dodajesz tyle cukru ile mieści twój największy kubek i wychodzi pyszne? Ale z każdym nowym przepisem masz już kłopot? Osoby mniej wprawione w gotowaniu, zamiast dodawać produkty na oko i ryzykować, czy obiad się uda, mogą zainwestować w kilka kuchennych niezbędników.

Łyżeczki w różnych rozmiarach 

To najpopularniejsze i najtańsze miarki. Można je wprawdzie zastąpić łyżką stołową i do herbaty ale do wyboru mamy miarki z wytłoczonymi podstawowymi pojemnościami: 15 ml (łyżka stołowa), 5 ml (łyżeczka), 2,5 ml (pół łyżeczki), 1,25 ml (1/4 łyżeczki) czy 0,6 ml (1/8 łyżeczki do herbaty). Są chowane jedna w drugą i będziemy pewni, że żadna „szczypta soli" nie zepsuje nam potrawy. Warto je kupić dla wygody gotowania i do odmierzania właściwych porcji mąki, kakao, cukru czy kawy.
Dla tradycjonalistów wymyślono łyżeczki dwustronne – o pojemności łyżki stołowej i do herbaty.

Rada: do odmierzania niewielkich ilości produktów warto wykorzystać miarki dołączane do syropów w formie pojemniczków z podziałką. Także zwykłe strzykawki sprawdzają się świetnie. 

Miarki do spaghetti

Pół biedy, gdy pastę szykujemy dla domowników: wiemy, że potrzeba pół paczki makaronu i gotowe. Ale gdy dojdzie jedna lub więcej osób, wówczas przeważnie albo gotujemy makaronu za dużo, albo za mało. Zamiast się objadać (albo nie dojeść), wystarczy przeciągnąć surowy makaron przez oczko w miarce – rozmiar oczka dostosowujemy do liczby osób, zwiększając je lub zmniejszając za pomocą suwaka, który zacieśnia lub zwiększa obręcz. Dla każdego ustawienia na suwaku podana jest liczba osób.

Są też komplety kilku miarek, z różną wielkością otworów lub łyżka-cedzak z otworami do odmierzania porcji makaronu wyciętymi w rękojeści.

Składane miseczki

Wykonane z tworzywa, w wielu kolorach, gdy są już niepotrzebne składa się je w harmonijkę do rozmiarów płaskiego talerza. Po rozłożeniu natomiast od wewnątrz widać podziałkę (na „zagięciach" harmonijki jest wypisana objętość).
Pojemniki do przechowywania można nie tylko składać czy wkładać jeden w drugi, dla ułatwienia przechowywania można też kupić dzbanki w prostokątnym kształcie. Warto zwrócić uwagę, czy pojemnik ma dziubek ułatwiający odlanie lub odsypanie produktów.

Pojemniki z suwakiem

Mają podobną funkcję co miseczka z miarką, lecz tutaj ułatwieniem jest suwak, który możemy przesunąć w górę lub w dół na interesującą nas wartość, np. pół litra co znacznie ułatwia odmierzanie sypkich lub płynnych składników potraw. Następnie wlewamy lub wsypujemy składniki, aż osiągną poziom suwaka. Podziałka miarki podawana jest w kilku wartościach: litrach, mililitrach czy filiżankach, pasuje więc do każdego przepisu.

Cenne porady:Sposoby na zatkany odpływ

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomorskie Targi Mieszkaniowe "Dom Mieszkanie Wnętrze" w Gdyni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom