Używając młynka ręcznego kawa będzie zmielona w parę minut. Gdy mamy młynek elektryczny, wystarczy na to samo zaledwie kilkanaście sekund. Radzimy, na co zwrócić uwagę, kupując młynek do kawy.
Młynek ręczny i elektryczny do kawy
Młynek tradycyjny, czyli ręczny, to sprzęt, którego nasze mamy i babcie używały nawet codziennie. Dzisiaj młynek ręczny powraca do łask, ale nie przypomina już urządzenia sprzed 20 lub 30 lat. Młynek ma bowiem nowoczesny wygląd.
Poczytaj też: Rodzaje ekspresów do kawy
Niektórzy kawosze uważają, że tylko kawa zmielona w młynku ręcznym zapewnia pełen smak i aromat. To pewnie dlatego, że podczas mielenia ręcznego temperatura ziaren nie wzrasta tak, jak w przypadku mielenia w młynku automatycznym. To natomiast sprawia, że struktura ziaren w młynku ręcznym jest
niezmieniona, więc kawa zachowuje swój zapach i inne walory.
W przypadku młynka elektrycznego struktura ziaren często ulega zmianom, ponieważ panuje wysoka temperatura wewnątrz urządzenia, więc w efekcie czasem pijemy kawę o „niezbyt kawowym", jak to określają kawosze, smaku. Model elektryczny jest jednak łatwiejszy w użyciu, bo maszynka sama pracuje.
Młynek nożowy do kawy
Wyróżnia się młynki nożowe i żarnowe. Te pierwsze sprzęty są z reguły tańsze. Pracujące noże przypominają wirujące ostrza. Te ostrza rozdrabniają ziarna – w zależności od ustawienia – na grubsze albo drobniejsze kawałki. W takim urządzeniu można zmielić nie tylko kawę, ale i dodatki do kawy, choćby cynamon albo migdały. Podstawowa wada młynków nożowych jest taka, że jedne cząsteczki są większe, drugie mniejsze, a nie jednakowe. Znawcy twierdzą, że przez to kawa może tracić smak. Niektórzy mówią, że kawa zmielona w młynku nożowym ma kwaskowaty smak.
Młynek żarnowy do kawy
Młynek żarnowy pracuje w oparciu o dwa okrągłe żarna. Mieli ziarna kawy dokładniej, bardziej równomiernie. Mieli jej też więcej – porcji zwykle wystarcza na 4–6 filiżanek kawy, podczas, gdy w młynku nożowym otrzymujemy ich przeważnie na 3–4 kawy. Minusem młynka żarnowego jest to, że nie można w nim mielić dodatków do kawy.
Polecamy: Akcesoria do parzenia i podania kawy
Najpopularniejsze młynki to te stojące. Są również modele, które można powiesić na ścianie. Młynki do kawy sprzed lat były zazwyczaj wykonane z tworzywa w połączeniu z elementami metalowymi. Nowoczesne młynki do mielenia kawy mogą stanowić ozdobę kuchni. Są wykonane z metalu, wzmocnionego plastiku lub innego tworzywa, drewna, porcelany, a nawet ze szkła.
Moc młynka do kawy
Moc urządzenia wynosi zazwyczaj od 150 do 300 W. Im wyższa, tym więcej ziaren za jednym razem można zmielić. Jest jeszcze jedna prawidłowość: im większa moc młynka, tym droższy sprzęt. Przy zakupie młynka należy zwrócić uwagę także na regulację grubości mielenia ziaren. Powinny być przynajmniej dwie opcje: aby uzyskać grubo mieloną kawę lub tzw. pyłek.
Dodatkowe opcje młynka do mielenia kawy
Wybrane modele młynków mają opcję automatycznego wyłączenia się po zmieleniu kawy. Niektóre rodzaje młynków posiadają możliwość regulacji tempa mielenia podczas mielenia. Możliwość ustawienia porcji mielonej kawy np. od 2 do 10 filiżanek, zabezpieczenie przed pracą bez pokrywy oraz blokada przed przypadkowym włączeniem sprzętu to następne ułatwienia. W młynkach elektrycznych praktyczny jest schowek na kabel.
Warto wiedzieć: Kawiarki to gratka dla prawdziwego kawosza
Ceny młynków do kawy
Najtańsze modele młynków ręcznych kosztują około 40 złotych. Najdroższe są młynki elektryczne. Wydamy na nie nawet ponad 600 złotych.
