Powiedzenie: w maju, na matury, kwitną kasztany, nie do końca jest prawdziwe. – Bo wówczas kwitną nie kasztany, tylko kasztanowce – precyzuje Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Kasztanowce należą do rodziny mydleńcowatych, a kasztan jadalny wywodzi się z rodziny bukowatych.
Co siać i sadzić w październiku w ogrodzie? Dla pewnych rośl...
Czym się różni kasztanowiec od kasztana
Kasztanowce (Aesculus hippocastanum) kwitną właśnie na początku maja, gdy zaczynają się matury. Kasztan jadalny (Castanea sativa) zakwita nieco później, w czerwcu, a nawet w lipcu. Kasztanowca od kasztana jadalnego można odróżnić po ich liściach. Liście kasztanowca są dłoniastozłożone, a te u kasztana jadalnego są pojedyncze, ząbkowane.

Jasnozielona okrywa u kasztana jest pokryta dużo bardziej gęstymi, dłuższymi i cieńszymi kolcami niż w kasztanowcu.
Polecamy też:
Owoce kasztana jadalnego
Kasztan jadalny to drzewo, które może żyć nawet tysiąc lat. Najlepiej rośnie w żyznej, przepuszczalnej glebie i w osłoniętym, zacisznym miejscu, bywa wrażliwe na mróz. Na uszkodzenia spowodowane przez mróz najbardziej narażone są młode rośliny. Dlatego przed zimą należy je osłonić (np. chochołami ze słomy). Kasztan jadalny osiąga zwykle najwyżej 35 metrów wysokości. W październiku drzewo zaczyna owocować, z tym, że w polskim klimacie nie zawsze wydają owoce. – Te owoce to marony – dodaje Mikietyński.
Jak jeść marony, czyli jadalne kasztany
Można je jeść na surowo, ugotowane, pieczone albo marynowane. Niektórzy robią masę kasztanową z utartych maronów, ta przypomina puree. Dodają ją m.in. do mięs lub deserów. Nasze babcie mieliły kasztana jadalnego. Z uzyskanej z niego mąki (nie zawierającej glutenu) piekły chleb.