Maron – owoc kasztana jadalnego. Charakterystyka i właściwości. Jak jeść marony

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Łupina kasztana jadalnego jest znacznie bardziej kłująca niż kasztanowca.
Łupina kasztana jadalnego jest znacznie bardziej kłująca niż kasztanowca. Katarzyna Laszczak
Marony, czyli owoce kasztana jadalnego, dojrzewają jesienią. Mają one znacznie bardziej kolczaste łupiny i inny kształt niż popularne kasztany. A najważniejsze jest to, że są jadalne i smaczne.

Powiedzenie: w maju, na matury, kwitną kasztany, nie do końca jest prawdziwe. – Bo wówczas kwitną nie kasztany, tylko kasztanowce – precyzuje Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Kasztanowce należą do rodziny mydleńcowatych, a kasztan jadalny wywodzi się z rodziny bukowatych.

Październik to czas sadzenia kwiatów cebulowych. Ale roślin, które warto w tym miesiącu posiać lub posadzić jest znacznie więcej. Oto one.

Co siać i sadzić w październiku w ogrodzie? Te krzewy, drzew...

Czym się różni kasztanowiec od kasztana

Kasztanowce (Aesculus hippocastanum)  kwitną właśnie na początku maja, gdy zaczynają się matury. Kasztan jadalny (Castanea sativa) zakwita nieco później, w czerwcu, a nawet w lipcu. Kasztanowca od kasztana jadalnego można odróżnić po ich liściach. Liście kasztanowca są dłoniastozłożone, a te u kasztana jadalnego są pojedyncze, ząbkowane.

Liście kasztana jadalnego są podłużne i ząbkowane. 
Liście kasztana jadalnego są podłużne i ząbkowane.  Fot. moritz320 (Pixabay.com)

Jasnozielona okrywa u kasztana jest pokryta dużo bardziej gęstymi, dłuższymi i cieńszymi kolcami niż w kasztanowcu.

Polecamy też:

Owoce kasztana jadalnego

Kasztan jadalny to drzewo, które może żyć nawet tysiąc lat. Najlepiej rośnie w żyznej, przepuszczalnej glebie i w osłoniętym, zacisznym miejscu, bywa wrażliwe na mróz. Na uszkodzenia spowodowane przez mróz najbardziej narażone są młode rośliny. Dlatego przed zimą należy je osłonić (np. chochołami ze słomy). Kasztan jadalny osiąga zwykle najwyżej 35 metrów wysokości. W październiku drzewo zaczyna owocować, z tym, że w polskim klimacie nie zawsze wydają owoce. – Te owoce to marony – dodaje Mikietyński.

Jak jeść marony, czyli jadalne kasztany

Można je jeść na surowo, ugotowane, pieczone albo marynowane. Niektórzy robią masę kasztanową z utartych maronów, ta przypomina puree. Dodają ją m.in. do mięs lub deserów. Nasze babcie mieliły kasztana jadalnego. Z uzyskanej z niego mąki (nie zawierającej glutenu) piekły chleb.

Wiele osób mówi, że najlepsze kasztany jadalne to jednak kasztany pieczone. Trzeba je jednak umieć upiec. Jest sposób, żeby nie wybuchły w rozgrzanym piekarniku. Należy je przekłuć i piec około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Skorupkę kasztana trzeba obrać. Je się sam środek marona.

Czytaj także:

Właściwości lecznicze kasztanów jadalnych

Kasztany jadalne mają właściwości lecznicze. Już święta Hildegarda, niemiecka uzdrowicielka i reformatorka religijna, zalecała spożywać kasztany jadalne ze względu na to, że chroniły one przed chorobami trzustkę oraz wątrobę. Ponadto pomagały pozbyć się bólu głowy, zakwasów, wspomagały pamięć i koncentrację, do tego koiły nerwy. Wpływały korzystnie na sprawność fizyczną, zwalczały anemię. Z mączki kasztanowej robiono okłady, które przynosiły ulgę w problemach z oddychaniem. Dawniej wierzono również, że kasztan jadalny to afrodyzjak. Napój z maronów, nasączonych winem, miał pobudzać zmysły kochanków. Później niektórzy naukowcy przekonywali, że to nie za sprawą kasztanów jadalnych, tylko za sprawą wina, para miała się bardziej ku sobie.

Ceny kasztanów jadalnych

Kasztany jadalne - drzewa - rzadko kiedy można spotkać w naszych naturalnych warunkach. Można za to kupić marony. Przykładowo: 320-gramowy słoik jadalnych gotowanych kasztanów kosztuje ok. 32 złotych. Mąka kasztanowa (0,5 kg) to wydatek rzędu 23 złotych. Za suszone i obrane kasztany jadalne (torebka 500 g) należy dać niecałe 40 złotych. Przygodę z kasztanami można jednak zacząć od gotowanych kasztanów oferowanych w 100 gramowych torebkach - kosztują 6-8 zł.

Wysokie ceny gazu. Gazprom szantażuje Europę.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie