Kwiaty magnolii wyglądają pięknie. Ale możesz też je jeść! Wypróbuj kilka niezwykłych pomysłów na wiosenne przysmaki z magnolii

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Kwiaty magnolii są nie tylko piękne, ale też jadalne. Ich smak różni się w zależności od gatunku i odmiany.
Kwiaty magnolii są nie tylko piękne, ale też jadalne. Ich smak różni się w zależności od gatunku i odmiany. Katarzyna Laszczak
Magnolie to drzewa, które kwitną wyjątkowo pięknie. Ich kwiaty są duże, lekko pachnące i wyglądają zjawiskowo, gdy rozwijają się wiosną. Ale mają jeszcze jedną zaletę, o której nie wszyscy wiedzą – kwiaty magnolii są... jadalne, mają też właściwości lecznicze. Sprawdź, jak jeść kwiaty magnolii, jak smakują i co z nich zrobić.

Spis treści

Magnolie w ogrodzie. Co trzeba o nich wiedzieć

Magnolie to jedne z najbardziej zachwycających drzew. Chętnie uprawiamy je w ogrodach, bo pięknie kwitną i najczęściej robią to wczesną wiosną, w marcu i kwietniu. Widok drzewa pokrytego wielkimi kwiatami, które pojawiają się na nagich gałęziach, jest niezapomniany (ale są też magnolie, które kwitną latem, gdy drzewa mają już liście). Magnolie nie są trudne w uprawie, ale ich podstawowe wymagania koniecznie trzeba spełnić. A jest to zaciszne i w miarę słoneczne miejsce, z próchniczą i lekko kwaśną ziemią. Pamiętajmy, że magnolia nie lubi suchej ziemi, ani przycinania.

Dowiedz się więcej: Jak uprawiać magnolie i jakie wybrać. Sprawdź, o co zadbać, żeby pięknie kwitły

Magnolie mają sporo gatunków i odmian, które różnią się kolorem i formą kwiatów, ale także wielkością i pokrojem, więc możemy znaleźć takie, które zmieszczą się w małym ogrodzie, jak i takie, które będą wyglądały efektownie w większym. Ale magnolia, poza olśniewającą urodą, ma jeszcze jedną cechę, o której rzadko wiemy. Można ją jeść.

Czy magnolie są jadalne?

Kwiaty wszystkich gatunków magnolii, które uprawia się w Polsce, są jadalne.

Jak smakuje magnolia?

Smak płatków magnolii zależy od jej gatunku i odmiany. Te o dużych, jasnoróżowych płatkach (np. magnolie Soulang'a) mają smak dość delikatny, kwiatowy, kojarzący się z perfumami. Odmiany takie jak popularne ogrodowe Susan i Betty – płatkach wydłużonych i ciemnoróżowych, mają smak bardziej kwaskowy, czasem określany jako żywiczny. Prof. Łukasz Łuczaj radzi, by po prostu popróbować różnych odmian i sprawdzić, co nam smakuje. To również naszym zdaniem najlepszy pomysł.
Płatki kwiatów magnolii są dość grube, „mięsiste”, a przy tym chrupiące, więc jeśli jemy je na surowo, możemy się też cieszyć ich walorami (po obróbce termicznej miękną).

Kiedy zbierać kwiaty magnolii?

Kwiaty magnolii zbiera się oczywiście wtedy, gdy kwitną. W zależności od jej gatunku, a także pogody w danym roku, jest to okres od marca, przez kwiecień. Można wykorzystywać też kwiaty magnolii, które zakwitają latem, albo powtarzają wtedy kwitnienie.

Jak zbierać kwiaty magnolii i przygotować je do jedzenia

Kwiaty magnolii można zrywać w całości, ale jemy tylko płatki. Można też wykorzystać te, które same opadły, pod warunkiem, że są świeże i leżą w jakimś czystym miejscu, np. na naszym ogrodowym trawniku. Jeśli jest wietrznie, płatków będziemy mieć pod dostatkiem pod drzewem. Zawsze pamiętajmy, że wszelkie jadalne kwiaty i rośliny zbieramy z dala od dróg, najlepiej z własnego ogrodu.
Jeśli zerwaliśmy całe kwiaty, delikatnie oderwijmy płatki, opłuczmy je wodą i wysuszmy papierowym ręcznikiem.

Jak jeść kwiaty magnolii?

Kwiaty magnolii można jeść na wiele sposobów. Najprościej – na surowo. Są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek, ale także kanapek oraz deserów. Warto poeksperymentować, z czym smakują nam najlepiej.

Co zrobić z kwiatów magnolii? Szybkie przekąski

Kwiaty magnolii mogą być też dodatkiem do różnych potrawek warzywnych, ale można je jeść także podsmażone na tłuszczu, nawet z dodatkiem cebuli. W takiej postaci dobrze komponują się z sosem sojowym i innymi dodatkami kuchni japońskiej, co nie powinno być dziwne, wszak magnolie pochodzą z Dalekiego Wschodu.
Inny sposób na szybką przekąskę z płatków magnolii, to otoczenie ich w lekkiej panierce (lub tempurze) i krótkie obsmażenie na tłuszczu. Zamiast panierki można użyć ciasta naleśnikowego.

Syrop z magnolii

Magnolię można też jeść na słodko, a przy okazji zachować jej smak i aromat na dłużej. Najprostszym sposobem jest zrobienie syropu, który można stosować później do polewania naleśników, lodów, ciast i innych deserów. Może być też oryginalnym dodatkiem do sosu winegret, któremu nada ciekawy i nietypowy posmak.

Syrop z magnolii robi się łatwo. Najpierw należy zagotować wodę z cukrem na gęsty syrop (na 500 g wody dajmy 500 g cukru). Pozostawmy do lekkiego ostygnięcia. Kiedy będzie jeszcze ciepły, wrzućmy do syropu pokrojone płatki magnolii (250 g). Zamieszajmy, żeby wszystkie kwiaty znalazły się w płynie i odstawmy na 24 godziny. Po tym czasie odcedźmy syrop przez gęste sito lub gazę. Przelejmy do słoików i przechowujmy w lodówce.

Z kwiatów magnolii można przygotować także nalewkę o właściwościach korzystnych dla zdrowia – sprawdź, jak zrobić nalewkę z magnolii, na co pomaga i jak ją stosować.

Marynowane kwiaty magnolii

Kwiaty magnolii można także zakonserwować w lekkiej marynacie. Nie używajmy do niej octu spirytusowego, ale delikatniejszego, np. ryżowego lub jabłkowego. Ogólna proporcja to 1,5 szklanki octu na 1 szklankę cukru i łyżeczkę soli, ale można je nieco modyfikować, w zależności od naszych preferencji. Ocet z cukrem i solą podgrzewamy, tak, żeby składniki się rozpuściły i gorącym płynem zalewamy płatki magnolii, ciasno ułożone w słoiku. Zakręcamy i gotowe. Pikle z magnolii będą gotowe do jedzenia po co najmniej dobie. Można je przechowywać do kilku miesięcy w lodówce.

Ocet z magnolii

Ocet można zrobić również z samej magnolii. Jej płatki należy ułożyć ciasno w słoiku. Zalejmy octem ryżowym i zakręćmy (pokrywka musi być nierdzewna!). Przechowujmy w ciemnym miejscu. Ocet z magnolii będzie do użycia – np. skropienia sałatki – po tygodniu.

Herbata z magnolii

Ponieważ kwiaty magnolii mają dużo wody, przed zrobieniem herbaty warto je lekko podsuszyć (przez co najmniej dobę). Można także wysuszyć je całkowicie i zostawić w takiej postaci nawet na zimę. Płatki zalewamy niemal wrzącą wodą (temp. 90 st. C), parzymy około 3 minuty i gotowe.

Polecjaka Google News - RegioDom

Wypoczywaj w ogrodzie

Materiały promocyjne partnera
od 12 lat
Wideo

Jak złodzieje oznaczają domy, które chcą okraść?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom