Te wiosenne kwiaty są jadalne! Zbierzesz je w ogrodzie i na łące. Sprawdź, co warto docenić i jak je jeść

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Stokrotki to tylko jedne w wiosennych kwiatów, które są jadalne.
Stokrotki to tylko jedne w wiosennych kwiatów, które są jadalne. pixabay.com
Wiosną zakwitają pierwsze kwiaty, a niektóre z nich są jadalne. Są też takie, które, z których można przygotować smaczne i zdrowe herbatki. Wiele zjemy też w sałatkach, na kanapkach czy w potrawkach. Poznaj wiosenne kwiaty, które są jadalne.

Spis treści

Nie wszystkie wiosenne kwiaty są jadalne!

Jadalne kwiaty wiosenne to wspaniałe urozmaicenie naszego menu. Ale na początek trzeba wiedzieć, że nie można w żaden sposób „poznać”, który kwiat jest jadalny, a który nie. Te rośliny trzeba po prostu nauczyć się rozpoznawać, a w razie wątpliwości – absolutnie ich nie jeść. Wynika to z faktu, że niektóre wiosenne kwiaty są toksyczne! Zobacz, które wiosenne kwiaty są trujące. W żadnym razie nie możemy wykorzystywać wszystkich roślin, szczególnie nie znając ich. Ale jest kilka gatunków, które najczęściej dobrze znamy, tylko nie zawsze wiemy, że są jadalne.

O czym pamiętać, jedząc wiosenne kwiaty

Kiedy sięgamy po jadalne kwiaty wiosenne, na początek zachowajmy umiar. Bo choć większość z tych roślin to zdrowe zioła, lepiej przyzwyczaić organizm stopniowo do nowości. Nie bójmy się jednak użyć ich jako dekoracji potrawy czy kolorowego dodatku.

Zwracajmy też uwagę, skąd pochodzą rośliny. Nie zrywajmy ich przy drogach czy na miejskich trawnikach, z których „korzystają” psy. Nie używajmy też roślin, które kupujemy jako ozdobne. Ich producentów nie obowiązują takie wytyczne, jak producentów roślin przeznaczonych do jedzenia i kwiaty mogły być potraktowane środkami, które po zjedzeniu mogą nam zaszkodzić. Najlepiej sięgać po kwiaty z własnej uprawy i ogrodu. A jakie wiosenne kwiaty są jadalne? Oto one.

Bluszczyk kurdybanek

To popularna roślina, która pojawia się i kwitnie wiosną. Bywa traktowana jak chwast, ale bluszczyk kurdybanek to zioło o wielu pożytecznych właściwościach. Jego fioletowe kwiaty o słodko-pikantnym smaku można wykorzystać jako dodatek do sałatek, koktajli itp. Jadalne są także liście.

Bratki i fiołki rogate (bratki drobnokwiatowe)

Bratki to wiosenne kwiaty, które chętnie sadzimy dla ozdoby, ale warto wiedzieć, że z powodzeniem mogą trafić do przeróżnych sałatek i na kanapki. Korzystajmy jednak z kwiatów z własnej uprawy, bo te, które kupujemy jako ozdobne, mogły być potraktowane środkami, które nie są przeznaczone do spożycia.

Fiołki wonne

Fiołki wonne często „same” rosną w naszych ogrodach. Mają piękny zapach i podobny smak. Można jeść je na surowo (np. w sałatkach), ale też kandyzować, aromatyzować nimi cukier i octy, a także robić fiołkową herbatę (ma ona też właściwości lecznicze). Jadalne i smaczne są także młode liście fiołków.

Forsycje

Wiosenne kwiaty forsycji świetnie nadają się przede wszystkim na herbatę (a także prozdrowotną nalewkę). Należy je zebrać, gdy są w pełni rozwinięte, wysuszyć, a potem przygotować z nich smaczny napar o bursztynowym kolorze.

Leszczyna

Kwiaty leszczyny, czyli tzw. kotki, nie wyglądają może jak „typowe” wiosenne kwiaty, jednak pojawiają się bardzo wcześnie i mają wiele zastosowań. Można z nich zrobić herbatkę (która przy okazji pomaga na kaszel) lub zanurzyć w miodzie. Z leszczynowych kwiatów można zrobić także ocet, a także pyszny, czekoladowy deser.

Mniszek lekarski (tak zwany mlecz)

Mniszek lekarski to jedna z najbardziej wszechstronnych roślin, jakie pojawiają się w ogrodach (często niechciane). Z kwiatów mniszka można przygotować syrop, nazywany miodkiem. Ale z kwiatów można zrobić też napar, a płatki dodawać do sałatek czy warzywnych koktajli. Jadalne i smaczne są także młode liście.

Miodunka plamista

To kolejny jadalny kwiat wiosenny, a także pożyteczne zioło. Kolorowe kwiaty miodunki (niebieskie i różowe) pięknie urozmaicą każdą sałatkę, można z nich robić także napar i ocet.

Pierwiosnek

Jeśli w naszym ogrodzie rosną wiosenne pierwiosnki, w szczególności lekarski i wyniosły (lub ich mieszańce, które często powstają same), to jak najbardziej możemy sięgnąć również po ich kwiaty. Można je jeść na surowo, np. w sałatkach lub kandyzować i wykorzystywać jako dekorację. Kwiaty można także suszyć na herbatkę o właściwościach zdrowotnych.

Stokrotki

Choć przed laty powstał film „Nie jedzcie stokrotek”, nie sugerujmy się jego tytułem. Stokrotki, które często pojawiają się na trawnikach nawet podczas cieplejszej zimy, to kolejny idealny dodatek do sałatek i kanapek (jadalne są także młode liście). Małe koszyczki można wykorzystywać w całości, z większych weźmy tylko płatki.

Wybrane źródła
Bremness, L., Wielka księga ziół, Warszawa 1991
Kalemba-Drożdż, M., Jadalne kwiaty, Bielsko-Biała 2021

Polecjaka Google News - RegioDom

Wypoczywaj w ogrodzie

Materiały promocyjne partnera
od 12 lat
Wideo

Jak złodzieje oznaczają domy, które chcą okraść?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom