Kabaczek jest równie dobry jak cukinia! Sprawdź, kiedy siać kabaczek i czego potrzebuje. Będziesz zbierać plony przez całe lato

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Kabaczki z powodzeniem można uprawiać w ogrodzie, Jednak z ich siewem i sadzeniem trzeba poczekać na w miarę stabilną i ciepłą pogodę.
Kabaczki z powodzeniem można uprawiać w ogrodzie, Jednak z ich siewem i sadzeniem trzeba poczekać na w miarę stabilną i ciepłą pogodę. Lazaregagnidze/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)
Kabaczek to smaczne warzywo, czasem utożsamiane z cukinią. Jednak w uprawie odróżnia się te rośliny i w sprzedaży są zarówno nasiona kabaczka, jak i cukinii. Podpowiadamy, kiedy posiać kabaczki i jakie warunki im zapewnić, by dobrze rosły. Tę roślinę warto mieć, bo może dostarczać pysznych plonów przez cały sezon.

Spis treści

Kabaczek a cukinia. Nie do końca rozstrzygnięty spór

Kabaczek jest odmianą dyni, podobnie jak cukinia. I tu zaczynają się problemy, bo często kabaczek i cukinia są ze sobą utożsamiane. W niektórych regionach Polski używa się tylko nazwy kabaczek lub tylko cukinia, czasem jedna określa wyrośnięte owoce, a druga – mniejsze. W rzeczywistości i kabaczki i cukinie mają mnóstwo odmian, które mogą być do siebie podobne, jednak botanicznie bywają wydzielane. Rośliny różnią się pokrojem – kabaczki mają dłuższe i bardziej płożące się pędy, cukinie – bardziej zwarty i krzaczasty pokrój.

Sprawdź też: Jak uprawiać cukinię w ogrodzie

Ile kosztują nasiona kabaczków?

W sprzedaży są nasiona kabaczków i właśnie od nich warto zacząć uprawę. Za paczkę nasion zapłacimy średnio od 2,5 do 3,5 zł, a w odpowiednich warunkach rośliny dostarczą plonów od czerwca/lipca aż do jesieni.

Kiedy siać kabaczki?

Kabaczki dobrze rosną posiane prosto do gruntu, ale jeśli chcemy mieć jak najwcześniejsze zbiory, przygotujmy sadzonki w domu. Kabaczki na rozsady wystarczy posiać w drugiej połowie kwietnia, bo szybko rosną. W doniczce umieszcza się po dwa nasiona, na głębokości ok. 2 cm. Słabszą roślinę będzie trzeba usunąć. Bardzo ważne jest to, że kabaczki, tak jak inne dyniowate nie znoszą przesadzania. Dlatego wato je siać do pojedynczych doniczek (średnica 8-10 cm), najlepiej torfowych, albo innych, które rozkładają się w ziemi i nie trzeba wyciągać z nich sadzonek. Kabaczki do gruntu sadzi się po około miesiącu, czyli na przełomie maja i czerwca. Trzeba poczekać, aż ociepli się i temperatury ustabilizują się, bo te rośliny są wrażliwe na zimno.
Jeśli nie mamy w domu miejsca na robienie rozsad, możemy posiać kabaczki od razu na grządki. Ale poczekajmy cierpliwie do 10-20 maja. Również warto siać po dwa nasiona i pozostawić tylko silniejszą siewkę (głębokość siewu to 2-3 cm). Te rośliny potrzebują sporo miejsca, sadzi się je w odległościach 80x100 cm.

Jak uprawiać kabaczki? Podstawowe wymagania, podlewanie i nawożenie

Jeśli chcemy mieć udane zbiory kabaczków, posadźmy je w słonecznym miejscu, najlepiej osłoniętym od wiatru. Trzeba im też zapewnić żyzną i próchniczą ziemię, zasiloną kompostem i granulowanym obornikiem (pamiętajmy, że świeży stosuje się tylko jesienią). Sprawdzi się też mączka bazaltowa.

W czasie uprawy kabaczki warto zasilać nawozami bogatymi w fosfor i potas, z naturalnych jest to np. gnojówka z żywokostu, można też stosować biohumus. Są także gotowe naturalne nawozy, przeznaczone dla warzyw.
W uprawie kabaczków nie możemy zaniedbać podlewania. Te rośliny „zużywają” dużo wody, jednak nie lubią mokrej ziemi. Grządkę warto wyściółkować czarną włókniną, która ograniczy parowanie wozy i wzrost chwastów, a przy okazji zapewni wyższą temperaturę podłoża, co też docenią te rośliny.

Odmiany i zbiór kabaczków

Do wyboru mamy kilka odmian kabaczków, m.in.

  • Wanda – ma jasnozielone owoce o cienkiej skórce, mogą pojawiać się już w czerwcu,
  • Złoty Cepelin – daje dość pękate owoce o żółtej skórce, owoce pojawiają się od lipca,
  • Kveta – od lipca dostarcza wielu owoców o jasnozielonej skórce (podczas dojrzewania bieleje).

Kabaczki można i warto zbierać na bieżąco – najsmaczniejsze i najbardziej soczyste są młode okazy. Można je jeść w niemal wszystkich potrawach i wykorzystywać tak jak cukinię – do leczo, zapiekanek, zup, placków, a także na przetwory. Warto spróbować również kwiatów. Zbiera się tak samo jak kwiaty cukinii – sprawdź, jak to zrobić, by nic nie stracić na plonach.

Polecjaka Google News - RegioDom

Przechowywanie w ogrodzie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na regiodom.pl RegioDom