Konstrukcja jajowaru to płyta grzewcza z owalnymi wgłębieniami na jajka. Na niej znajduje się przykrywka przypominająca kopułę. Wykonana jest przeważnie z metalu szlachetnego albo przezroczystego plastiku.
A to ciekawe: Gotowanie jajka bez skorupki
Niektóre modele są zaopatrzone w programator poziomu ugotowania (tzw. regulacja twardości) jajek. Te można więc ugotować na twardo, półmiękko i miękko. Wybrane jajowary dźwiękiem powiadamiają o tym, że jaja się już ugotowały.
Szybkowary mogą pomieścić różną liczbę jajek. Aby jednak uruchomić je, trzeba włożyć minimum jedno jajko. Jajowary kosztują od około 30 złotych – w przypadku najprostszych urządzeń do mniejszej liczby jajek do nawet ponad 150 zł.

Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera