Konstrukcja jajowaru to płyta grzewcza z owalnymi wgłębieniami na jajka. Na niej znajduje się przykrywka przypominająca kopułę. Wykonana jest przeważnie z metalu szlachetnego albo przezroczystego plastiku.
A to ciekawe: Gotowanie jajka bez skorupki
Niektóre modele są zaopatrzone w programator poziomu ugotowania (tzw. regulacja twardości) jajek. Te można więc ugotować na twardo, półmiękko i miękko. Wybrane jajowary dźwiękiem powiadamiają o tym, że jaja się już ugotowały.
Szybkowary mogą pomieścić różną liczbę jajek. Aby jednak uruchomić je, trzeba włożyć minimum jedno jajko. Jajowary kosztują od około 30 złotych – w przypadku najprostszych urządzeń do mniejszej liczby jajek do nawet ponad 150 zł.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?