Gruszki dobre na jesienną chandrę

redakcja.regiodom
Przystawka z gruszek i sera żółtegoGruszki z żółtym serem i ciemną czekoladą będą świetną propozycją na długi jesienny wieczór.
Przystawka z gruszek i sera żółtegoGruszki z żółtym serem i ciemną czekoladą będą świetną propozycją na długi jesienny wieczór. Fotolia.pl
Gruszę warto uprawiać w przydomowym sadzie lub ogrodzie. Drzewo to pięknie kwitnie i daje smaczne owoce, bogate w składniki odżywcze. Deser z gruszek to sposób na jesienne zmęczenie, senność i wzmożony apetyt.

Najlepiej smakują gruszki z własnego ogrodu.

Pamiętaj: Zabezpiecz drzewka owocowe przed zimą

A gdy owoce już dojrzeją, możesz przygotować deser z gruszki i żółtego sera. Poprawi ci on humor i dostarczy niezwykłych doznań smakowych. Ponadto tę słodko-cierpką i efektowną przegryzkę łatwo przygotować.

Kulinarne szaleństwa i odpowiednia dieta mogą skutecznie zmniejszyć efekty niestabilnej aury. Nic tak nie poprawia humoru jak własnoręcznie przygotowane słodycze i ulubione przekąski. Przygotowując je pamiętajmy, aby zawierały składniki z witaminami i minerałami, których jesienią nasz organizm najbardziej potrzebuje.

Gruszka i ser żółty – idealne na jesienną słotę

– Świetnym pomysłem, który wpłynie korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie jest deser łączący gruszki z serem żółtym. Podane razem dostarczą ciekawych doznań smakowych,
a przede wszystkim niezbędnych jesienią składników mineralnych – mówi Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Gruszki zawierają witaminę C, miedź oraz potas i fosfor, które wpływają na poprawę odporności organizmu. Natomiast dobrej jakości sery dojrzewające mają witaminy z grupy B i D, a także mające działanie antydepresyjne chrom, magnez i tryptofan, biorący udział w wytwarzaniu serotoniny – zwanej hormonem szczęścia – dodaje Ewa Polińska.

Polecamy: Sięgnij po zdrowie z pomidorem - jakie właściwości ma ta roślina 

Przepis na gruszki z żółtym serem i ciemną czekoladą

Składniki:

  • świeże, twarde gruszki
  • ser żółty typu szwajcarskiego o łagodnym, słodkawym smakiem (np. Aldamer)
  • kilka kostek ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Gruszki obieramy i kroimy na połówki, a następnie usuwamy z nich gniazdka z pestkami. Następnie kroimy owoce na ćwiartki i wykładamy na talerz. Między kawałkami gruszki umieszczamy grubsze plasterki sera żółtego. Całość posypujemy startą na tarce ciemną czekoladą (warto przed tarciem przechowywać czekoladę w lodówce). Przygotowany deser można podać z czerwonym winem. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom