Najlepiej smakują gruszki z własnego ogrodu.
Pamiętaj: Zabezpiecz drzewka owocowe przed zimą
A gdy owoce już dojrzeją, możesz przygotować deser z gruszki i żółtego sera. Poprawi ci on humor i dostarczy niezwykłych doznań smakowych. Ponadto tę słodko-cierpką i efektowną przegryzkę łatwo przygotować.
Kulinarne szaleństwa i odpowiednia dieta mogą skutecznie zmniejszyć efekty niestabilnej aury. Nic tak nie poprawia humoru jak własnoręcznie przygotowane słodycze i ulubione przekąski. Przygotowując je pamiętajmy, aby zawierały składniki z witaminami i minerałami, których jesienią nasz organizm najbardziej potrzebuje.
Gruszka i ser żółty – idealne na jesienną słotę
– Świetnym pomysłem, który wpłynie korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie jest deser łączący gruszki z serem żółtym. Podane razem dostarczą ciekawych doznań smakowych,
a przede wszystkim niezbędnych jesienią składników mineralnych – mówi Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Gruszki zawierają witaminę C, miedź oraz potas i fosfor, które wpływają na poprawę odporności organizmu. Natomiast dobrej jakości sery dojrzewające mają witaminy z grupy B i D, a także mające działanie antydepresyjne chrom, magnez i tryptofan, biorący udział w wytwarzaniu serotoniny – zwanej hormonem szczęścia – dodaje Ewa Polińska.
Polecamy: Sięgnij po zdrowie z pomidorem - jakie właściwości ma ta roślina
Przepis na gruszki z żółtym serem i ciemną czekoladą
Składniki:
- świeże, twarde gruszki
- ser żółty typu szwajcarskiego o łagodnym, słodkawym smakiem (np. Aldamer)
- kilka kostek ciemnej czekolady
Przygotowanie:
Gruszki obieramy i kroimy na połówki, a następnie usuwamy z nich gniazdka z pestkami. Następnie kroimy owoce na ćwiartki i wykładamy na talerz. Między kawałkami gruszki umieszczamy grubsze plasterki sera żółtego. Całość posypujemy startą na tarce ciemną czekoladą (warto przed tarciem przechowywać czekoladę w lodówce). Przygotowany deser można podać z czerwonym winem.
