Główne rodzaje ekspresów ciśnieniowych to ręczny i automatyczny.
Gdy mamy pierwszy model, najpierw specjalną łyżką nabieramy kawę. Tę zdejmowaną, ruchomą łyżkę mocuje się do ekspresu. Jedna pełna łyżka pozwala na przygotowanie średnio 2 filiżanek kawy. Gdy chcemy jednak więcej kawy, trzeba odkręcić łyżkę, usunąć z niej fusy, wypłukać wodą i ponownie napełnić kawą.
Dodatkowe sito i masz więcej kawy
Praktyczne jest dodatkowe sitko. Dzięki niemu można szybciej zaparzyć większą ilość kawy. Wybrane ekspresy mają na stałe zamontowane sitko. Ma ono specjalny przycisk. Po wciśnięciu mechanizm usuwa fusy. Gdy kupujemy kawę w saszetkach, przy zakupie ekspresu musimy zwrócić uwagę na to, żeby sitko było przystosowane do takiego rodzaju kawy. Są dostępne modele mające w zestawie np. trzy wymienienne sitka: na kawę mieloną (na maksymalnie dwie filiżanki) i na saszetki z kawą.
Ekspres automatyczny, znaczy wygodniejszy
Wygodniejsze w użyciu (ale droższe) są ekspresy automatyczne. Nasza praca ogranicza się tutaj do uzupełniania pojemników (te znajdują się najczęściej z boku lub tyłu ekspresu) z wodą i kawą oraz podstawienia filiżanek. Pojemnik ma przeważnie około 1,5 litra pojemności. Im większy pojemnik na wodę i ziarenka kawy, tym rzadziej musimy uzupełniać ich zapasy. Pamiętajmy jednak, że nie należy nasypywać kawy na zapas (np. na kolejne 3 parzenia) przede wszystkim dlatego, że wówczas kawa wywietrzeje i straci aromat.
Zobacz także: Jakie urządzenie wybrać do parzenia kawy
Urządzenie automatyczne samo zmieli ziarna kawy. Odmierzy porcję kawy i ją zaparzy. Nie trzeba opróżniać zbiorniczka z fusów. Te gromadzą się w specjalnym pojemniku. Musimy je tylko po kilku albo kilkunastu użyć ekspresu wysypać, a pojemnik przepłukać wodą.
System spieniania i podgrzewania mleka
Niektóre modele są wyposażone w system spieniania i podgrzewania mleka. To coś dla miłośników cafe latte i cappuccino. Taki system zapewnia otrzymanie gorącej mlecznej pianki. Zazwyczaj jest to specjalna dysza, którą mocuje się w pojemniku albo dzbanku z mlekiem.
Pomocne jest urządzenie z tzw. systemem Cappuccinatore albo ekspres ze stałym pojemnikiem na mleko. Ekspresy z wmontowanym zbiornikiem na mleko same przygotowują np. cappuccino. Nasze działanie ogranicza się do nalania mleka do pojemnika i gotowe. System działa w ten sposób, że do pojemnika z mlekiem (kubka lub kartonu) wkładamy specjalny plastikowy lub gumowy wężyk i pod dyszę wsuwamy filiżankę. Z tej dyszy wylewa się mleko. Mleko jest bardziej spienione, pianka jest gęstsza i dłużej pozostaje na kawie.
Dodatkowe funkcje w ekspresie do kawy
Następna funkcja to regulacja emisji pary. Powoduje, że uzyskujemy mocniej lub mniej spienione mleko. Niektóre ekspresy mają funkcję wstępnego parzenia kawy. Ta powoduje, że kawa ma głębszy smak i bardziej intensywny aromat. Są też urządzenia z blokadą kapania. Wtedy napar wypływający z dyszy zatrzymywany jest podczas wyjmowania dzbanka.
Przeczytaj również: Jak dbać o ekspres do kawy
Ważne jest, aby w ekspresie była wbudowana płyta podgrzewająca albo tacka podgrzewająca. Pozwala na ogrzanie filiżanek. Przed zaparzaniem kawy kładziemy na niej filiżanki dnem do góry, żeby się podgrzały. Ciepłe naczynia na dłużej utrzymają temperaturę napoju.
Filtr do ekspresu
Zwróćmy też uwagę na filtr ekspresu. Przed zaparzeniem kawy woda jest automatycznie filtrowana przez wkład z aktywnym węglem. Oczyszczona dzięki filtrowi woda wpływa na żywotność ekspresu. Wybrane urządzenia mają lampki kontrolne (czasem z sygnałem dźwiękowym). Gdy się zapalą (i zaczną wydawać dźwięk), to znak, że czas wymienić filtr na nowy.
Jeśli nie pijemy kawy z filiżanek tylko z kubków, praktyczna jest funkcja regulowania wysokości dysz, z których wylatuje kawa. Dzięki tej regulacji, możemy zaparzyć zarówno kawę do małego kubka, jak i szklanki o większej niż standardowa pojemności.
Możemy zainwestować w ekspres do kawy, w jakim można też zaparzać herbatę czy zioła. Taki model ma funkcję zalewania wrzątkiem.
Ekspres do kawy z komputerkiem
Są również w sprzedaży modele z wyświetlaczem, który pokazuje, na jakim etapie odbywa się teraz parzenie. Można je zatrzymać, gdy np. pilnie musimy wyjść. Dostępne są i takie mające programator włączania i wyłączania godziny pracy. Jest więc szansa np. przed wyjściem z domu nastawić go tak, aby zaczął parzyć kawę za godzinę lub dwie, tuż przed naszym powrotem.
Niektórzy producenci produkują ekspresy z odkamieniaczem wody. Ten sprawia, że osad i rdza nie zalegają na ściankach. W takim modelu automatycznemu oczyszczaniu podlega też grzałka. Gdy urządzenie takiej funkcji nie posiada, a sami nie czyścimy ekspresu, grzałka cała jest pokryta kamieniem, w efekcie woda wolniej się nagrzewa.
Tutaj więcej: Meble i sprzęt AGD. Rozmieszczenie w kuchni
Istotna jest moc urządzenia. Im więcej watów, tym szybciej się ono nagrzewa. Najpopularniejsze są ekspresy do kawy o mocy od 800 W do 1300 W (ekspresy ręczne), albo w przypadku automatycznych – między 1300 a 1500 W.
