Powszechna jest opinia, że "od pizzy tyłek rośnie". Tymczasem nie do końca jest to prawdą. O kaloryczności pizzy przesądzają użyte dodatki oraz ilość ciasta użytego do jej upieczenia.
Najbardziej tucząca jest pizza serowa. Dlaczego? – Pizza serowa swoją kaloryczność zawdzięcza głównie serowi. Więc im więcej serów, tym więcej kalorii – wyjaśnia dietetyk Ewa Trusewicz. A co można zrobić, by ograniczyć kaloryczność pizzy? – Starajmy się, aby ciasto na pizze było jak najcieńsze – radzi dietetyk. Kaloryczność pizzy podnoszą również mięsne dodatki typu salami, czy kiełbasa.
Przeczytaj poradnik: Wybieramy urządzenie do wypieku domowej pizzy
Źródło: Studio Active/TVN Meteo Active/x-news
Robiąc domową pizzę najlepiej zrezygnować z gotowych sosów. Pomidorowy sos, którym smaruje się ciasto, można przygotować ze świeżych pomidorów lub z pomidorów w puszce. Nie powinniśmy jednak stosować do tego żadnego tłuszczu. Jedząc pizzę unikajmy kupnych sosów na bazie majonezu – to zbędne kalorie. Smak upieczonej już pizzy i użytych do niej dodatków podkreślisz świeżą oliwą z oliwek (może być z dodatkiem czosnku) lub odrobiną octu balsamicznego.
Niektórzy twierdzą, że pizza może mieć mało kalorii. Tymczasem jest inaczej?
Źródło: TVN Meteo Active/x-news
