Aby przygotować pyszne domowe powidła gruszkowe, przygotuj: 8 dużych gruszek, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, 350 gramów cukru, pół łyżeczki cynamonu oraz 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150 gramów).
Polecamy też przepisy: Dania z dynią w roli głównej
Umyte i obrane gruszki pokrój na małe kawałki, pozbywając się przy tym gniazd nasiennych. Smaż je na patelni wraz z sokiem z cytryn i odrobiną wody. Gdy gruszki zmienią się w płynną masę, dodaj cukier i cynamon. Od tego momentu powidła cięgle mieszaj, a gdy zaczną wrzeć, wyłącz palnik. W tym czasie w rondelku (lub w kąpieli wodnej) rozpuść czekoladę i dodaj ją do powideł. Składniki musisz połączyć w jednolitą masę, którą następnie zamykasz w słoiczkach i pasteryzujesz.
Zobacz, jak przygotować słoiki na przetwory oraz jak zrobić powidła z gruszek
Źródła: Dzień Dobry TVN/x-news
