Chrzan – wartości odżywcze i lecznicze tej rośliny. Jak go jeść i gdzie uprawiać

Agata Kaźmierczak
Chrzan na talerzuChrzan oprócz walorów smakowych posiada właściwości lecznicze.
Chrzan na talerzuChrzan oprócz walorów smakowych posiada właściwości lecznicze. www.majsterklepka.blogspot.com
Dopadły Cię dolegliwości żołądkowe lub brak apetytu, a ból pleców powoduje dyskomfort w poruszaniu się? Na te problemy może pomóc świeżo starty i odpowiednio przygotowany chrzan. Bo chrzan to nie tylko przyprawa, to także naturalny lek na wiele schorzeń.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

Walory smakowe chrzanu są niepodważalne i znane od wieków. Ostry smak i intensywny aromat sprawiają, że współcześnie używamy go jako przyprawę nadającą smaku przede wszystkim sałatkom i wędlinom. Chrzan jednak to nie tylko smak, to także samo zdrowie! Odpowiednio przyrządzony ukoi bóle a także wzmocni naszą odporność na infekcje. 

Czytaj też: Jakie zioła warto mieć w ogródku ziołowym 

Właściwości lecznicze chrzanu

Chrzan, przede wszystkim, wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe. Zawiera kilka witamin, m.in. A, witaminy z grupy B oraz wit. C. Jest bogaty w składniki mineralne, zawiera m.in. potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń, jod. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że dobrze działa na układ trawienny, reguluje procesy trawienne i pobudza apetyt.

Odkwasza także organizm i wpływa pozytywnie na pracę nerek. Chrzan, podobnie jak czosnek, jest naturalnym antybiotykiem, a więc pomaga w przeziębieniach i w leczeniu uporczywego kaszlu a nawet w zapaleniu zatok. Ale nie tylko. Podczas gdy nasz organizm nie choruje, jedzenie chrzanu, na pewno zwiększy naszą odporność.

Znane są też właściwości grzybobójcze chrzanu i lecznicze w przebiegu reumatyzmu. Obkładanie liśćmi bolącego kolana lub innego miejsca spowoduje ulgę. Podobnie w przypadku odmrożeń czy obrzęków, na które stosujemy liście chrzanu.

Z chrzanu można zrobić wiele...

Przygotowanie chrzanu jako kuchennej przyprawy, to nic prostszego. Wystarczy zetrzeć na tarce korzenie, dodać do nich krople świeżo wyciśniętej cytryny, przyprawić do smaku solą i cukrem i świeży, aromatyczny, a przede wszystkim, zdrowy chrzan gotowy! Pamiętajmy, by podczas przygotowań korzystać tylko ze świeżo startego chrzanu.

Agnieszka Maciąg proponuje przepis na syrop chrzanowy z miodem i sokiem z cytryny – naturalny antybiotyk.

_Źródło: Dzień Dobry TVN/x-new_s 

Polecamy wzmacniającą zupę pomysłu Agnieszki Maciąg oraz twarożek z chrzanem, ziołami, wędzonym łososiem i kaparami.

_Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news _  

Warto wiedzieć: Czystek działa zbawiennie na nasz organizm 

Jednak chrzan stosowany bywa nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce i medycynie naturalnej.

Chrzan wybiela cerę oraz likwiduje przebarwienia i niedoskonałości skóry. Wybiela także niechciane piegi. By wykonać maseczkę do twarzy, wystarczy świeży starty chrzan wymieszać z jogurtem, po czym nałożyć na twarz a po kilku minutach spłukać wodą. Tonik i maseczka wybielają przebarwienia, a skórę czynią delikatniejszą. Gdy boli nas gardło, wykorzystajmy przepis na syrop. By go przygotować wymieszajmy 2 łyżeczki chrzanu i 2 łyżeczki miodu oraz zalejmy to gorącą wodą. Miksturę pijemy powoli. 

Domowej roboty chrzan jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy do tego chrzan, cytryna, śmietana i sól. Do startego chrzanu dodajemy sok ze świeżej
Domowej roboty chrzan jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy do tego chrzan, cytryna, śmietana i sól. Do startego chrzanu dodajemy sok ze świeżej cytryny (uważamy, by nie było w nim pestek), kwaśną śmietanę i sól, a tak przygotowany chrzan może być przechowywany w lodówce nawet kilka tygodni. Smacznego! fot. 123RF

Gdzie i jak uprawiać chrzan

Chrzan rośnie dziko. Spotkać go możemy na łąkach, mokradłach, przy rowach. Chrzan możemy także uprawiać sami, w ogródku. Chrzan nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych. Sadzimy go wtedy, kiedy wysiewamy większość nasion – wraz z początkiem wiosny. I już od początku zapewnić mu powinniśmy odpowiednie warunki. Przede wszystkim glebę przepuszczalną, zasobną w próchnicę i żyzną. Tylko na takiej chrzan dobrze będzie się rozrastał. Stanowisko dla chrzanu powinno być zacienione, nadmierna ilość promieni słonecznych docierających do liści chrzanu, może spowodować na nich żółte plamy.

Chrzan wymaga wilgotnej gleby. Jeśli mu taką zapewnimy, na pewno odwdzięczy się dużymi liśćmi o intensywnym kolorze.

Polecamy też: Cebulę i czosnek i podpowiadamy, jak wykorzystać te "naturalne antybiotyki"

Jednak podczas uprawy zwróćmy szczególną uwagę na fakt, że chrzan jest rośliną bardzo inwazyjną. Należy więc kontrolować, czy nie pojawia się na działce w miejscu, w którym się najmniej tego spodziewamy. Kiedy będziemy likwidować plantację chrzanu, przede wszystkim, należy zebrać wszystkie korzenie i pozostałości po roślinach. Tylko wtedy unikniemy ryzyka jego silnego rozprzestrzeniania się.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom