Spis treści
Bakłażan, czyli oberżyna tylko z rozsady
Bakłażany są też znane jako oberżyna, a ich oficjalna nazwa to psianka podłużna. Bakłażany są spokrewnione m.in. z papryką, pomidorami i ziemniakami, ale w odróżnieniu od nich nie pochodzą z Ameryki, ale Afryki i południowo-zachodniej Azji i Indii. Dlatego uwielbiają ciepło i słońce. Z tego powodu nie można ich siać wiosną w ogrodzie, bo będzie im zbyt zimno, a jeśli posiejemy je, gdy się ociepli – nie będą miały dość czasu, by wyrosnąć. Bakłażany trzeba więc posiać na rozsadę w domu.
Sprawdź też: Jakie warunki zapewnić bakłażanom w ogrodzie i jak je pielęgnować
Kiedy siać bakłażany na rozsadę?
Jeśli będziemy uprawiać bakłażany w szklarni, to na rozsadę można je już posiać w połowie stycznia i lutym. Jednak w warunkach amatorskich doczekanie się ich sadzonek jest trudne. Te rośliny potrzebują dużo światła, którego wtedy jeszcze brakuje i posiane tak wcześnie będą wymagały doświetlania specjalnymi lampami. Dlatego lepiej poczekać i wysiać je w końcu lutego lub przez cały marzec (nie później).
Jak i w czym siać bakłażany?
Oberżynę najczęściej sieje się w wielodoniczkach, choć można też od razu w większych, pojedynczych, np. torfowych. Jednak może się to okazać stratą miejsca, bo bywa, że kiełkują dość kapryśnie. Trzeba też się uzbroić w cierpliwość, bo czasem wschody następują po tygodniu, ale bywa, że dopiero po trzech-czterech. Przed siewem nasiona warto namoczyć w letniej wodzie.
Nasiona umieszcza się pojedynczo, na głębokości ok. 1 cm. Doniczki warto nakryć folią lub przezroczystą plastikową pokrywką (uchylajmy ją, by zapobiec zaparzeniu). Ułatwi to utrzymanie wilgotności i ciepła. Nakrycia zdejmujemy, gdy pojawią się siewki.
Pielęgnacja sadzonek bakłażana. Uwaga na temperaturę!
Bakłażany do kiełkowania potrzebują prawdziwego ciepła – temperatura to od 22 do nawet 28 st. C! Natomiast po wschodach może to już być 20-22 st. C. Przez cały czas trzeba pilnować, by ziemia była lekko wilgotna, ale nie mokra.
Miejsce dla sadzonek bakłażana
Dla sadzonek bakłażana musimy mieć miejsce na dobrze oświetlonym parapecie (lub w ogrzewanej szklarni). Jednak, kiedy słońce zacznie mocniej operować, zwróćmy uwagę, żeby nie poparzyło sadzonek.
Pikowanie bakłażana. Jak i kiedy to zrobić?
Nasze bakłażany najpierw będą miały po dwa tzw. liścienie, czyli owalne listki. Potem pojawią się tzw. liście właściwe. I wtedy należy je przepikować (najczęściej 3-4 tygodnie po wykiełkowaniu). Każdą oberżynę trzeba przesadzić do pojedynczej, większej doniczki. Zróbmy to ostrożnie, żeby nie uszkodzić sadzonek (najlepiej trzymać je za liście, a korzenie podważyć, np. widelcem). W nowych doniczkach bakłażany sadzimy dość głęboko – tak, aby liścienie były tuż nad ziemią. Jeśli posialiśmy bakłażany od razu w pojedynczych, większych doniczkach (6-8 cm średnicy), to nie musimy ich przesadzać.
Podłoże do sadzonek i nawożenie
Warzywa najlepiej siać w specjalnym podłożu do rozsad (ziemia do siewu i pikowania). Można je kupić w sklepach ogrodniczych. Z nawożeniem trzeba poczekać ok. 10 dni od pikowania. Do zasilania sadzonek stosuje się tylko łagodne nawozy naturalne. Dobrym rozwiązaniem jest biohumus, który rozpuszcza się w wodzie i stosuje się do podlewania, średnio raz na tydzień.
Kiedy sadzić bakłażany w ogrodzie?
Do gruntu bakłażany sadzi się w drugiej połowie maja i na początku czerwca. Poczekajmy, aż pogoda ustabilizuje się i ociepli. Natomiast jeśli mamy szklarnię lub tunel, to możemy je posadzić już na początku maja, jeśli tylko nie jest zapowiadane duże ochłodzenie, które często się zdarza w tym terminie.
To przyda Ci się w ogrodzie
