Bakłażan jest rośliną tropikalną. Do wzrostu i rozwoju potrzebuje więc specyficznych, tropikalnych warunków: wysokich temperatur i wilgoci.
Wprowadź tropikalny klimat
Rzadko udaje się w naszym klimacie osiągnąć tropikalne warunki w otwartej przestrzeni, nawet osłoniętych ogrodów. Najlepiej więc za uprawę bakłażana zabierać się w tunelu lub szklarni. Można się pokusić też o uprawę doniczkową na balkonie, jeśli skierowany jest on na południe lub zachód. Wówczas jednak czasem delikatne rośliny będą potrzebowały dodatkowego okrycia nocą i w chłodne dni.
Polecamy poradnik: Jak uprawiać kalarepę i do czego ją wykorzystać
Pamiętajmy, że w temperaturze poniżej 15 st. C rozwój rośliny zostanie zahamowany, a gdy spotka ją przymrozek – obumrze. Można doniczki z oberżyną wstawić do mini szklarenek foliowych lub szklanych, z których wyjmiemy rośliny w czasie upałów.
Prócz wysokich temperatur, roślina potrzebuje też sporo wilgoci i to nie tylko w glebie, ale i w powietrzu. Przesuszona często pada ofiarą przędziorków. Dlatego nawet dwa razy dziennie warto zwilżać ciepłą wodą same rośliny, ale także ścieżki w tunelu, by zwiększyć parowanie.
Siew i sadzenie bakłażana
Bakłażany uprawia się z rozsady, którą trzeba przygotować najpóźniej w marcu, w cieple (najczęściej na domowym parapecie). Sadzonki wymagają pikowania, trzeba też zadbać o kilka rzeczy. Do gruntu sadzi się je pod koniec maja lub na początku czerwca, wcześniej można sadzić te rośliny pod osłonami.
Dowiedz się więcej: Kiedy posiać bakłażany i jak przygotować sadzonki
Ogławianie, a owocowanie oberżyny
Większy plon uzyskamy z roślin o bardziej rozkrzewionym pokroju. By taki uzyskać, czekamy do momentu, gdy roślina będzie miała 6–7 liści i usuwamy stożek wzrostu nad piątym liściem. Potem podobnie uczynimy z pędami bocznymi. Ale uwaga: nie wszystkie kwiaty powinny wydać owoce. Wręcz przeciwnie, jeśli nie mamy do czynienia z odmianą o małych owocach i uprawę prowadzimy w nieogrzewanym tunelu, nie powinno się na krzewie pozostawiać więcej niż 4–6 owoców, przy czym na jednej gałązce dojrzewać może tylko jeden owoc. Po zawiązaniu się pierwszych owoców, obrywamy pozostałe zawiązki, kwiaty i pąki, a także pędy pozbawione owoców. Średnio co 10–14 dni rośliny warto zasilić nawozem bogatym w potas. Można do tego celu użyć też gnojówki roślinnej.
Polecamy przepisy na: Dania z cukinią
Zerwij bakłażana nim zgorzknieje
Owoc bakłażanu przybiera różne kształty i zabarwienie w zależności od odmiany, najczęściej jednak spotyka się owoce gruszkowatego kształtu o fioletowoczarnej skórce. Oberżyna zawiera niewielką ilość witamin, ale za to całkiem sporo składników mineralnych. Gdy skórka owocu stanie się jędrna i błyszcząca, oznacza to, że najwyższy czas go oberwać. Przetrzymany na krzaku zbyt długo zbrzydnie i zgorzknieje, a goryczy trudno się będzie pozbyć. Owoców o brązowej matowej skórce nie ma co już zbierać.
Młode bakłażany nie wymagają obierania ze skórki. Przed obróbką, należy je po prostu umyć, przekroić wzdłuż lub w plastry, posolić i pozostawić tak na ok. 30 minut. Po tym czasie warzywo płuczemy lub wycieramy papierowym ręcznikiem, pozbywając się charakterystycznej goryczki.
Polecamy nietypowe warzywo: Jak uprawiać piżmian jadalny zwany okrą
Pomorskie Targi Mieszkaniowe "Dom Mieszkanie Wnętrze" w Gdyni
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?