Przygotowanie za 50 złotych obiadu dla trzyosobowej rodziny, to proste zadanie. A co zrobić, jeśli szukamy sposobów, by za tę kwotę gotować obiady przez cały tydzień? Jan Kuroń twierdzi, że jest to możliwe.
Zobacz również: Jak zrobić smaczne masło domowej roboty
Oto kilka dobrych rad, które ułatwiają gotowanie tanich obiadów:
- Korzystaj z promocji. Pomogą w tym gazetki sklepowe, które są dobrym źródłem informacji o tym, gdzie, kiedy i co kupisz w najlepszej cenie.
- Ustalając menu, weź pod uwagę kalendarz sezonowości warzyw i owoców.
- Nie obrażaj się na przetwory mrożone, ponieważ dzięki nim ugotujesz wartościowy obiad z użyciem warzyw, na które nie ma obecnie sezonu.
- Warto stawiać też na dania jednogarnkowe, ponieważ często ich ugotowanie jest tańsze niż przygotowanie dania z trzech odrębnych pozycji, a są równie pożywne i smaczne.
- Kupuj składniki wielozadaniowe – do wielokrotnego wykorzystania w ciągu tygodnia.
Zobacz, jakie obiadowe dania poleca Jan Kuroń na cały tydzień za łączną kwotę 50 złotych
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Kucharz prezentuje przepisy na tanie obiady:
- Kaszotto z warzywami jako danie jednogarnkowe.
- Burgery rybne – przykład na to, że nawet w niskobudżetowym jadłospisie jest miejsce na ryby.
- Kluski kładzione z surówką z kiszonej kapusty – najtańsze danie w prezentowanym zestawie.
- Spaghetti – najszybszy z prezentowanych do wykonania posiłek.
- Steki z karkówki marynowane w musztardzie, pieprzu ziołowym i czosnku –jako pomysł na niedzielny obiad.
Polecamy też wideo: Dania, które nie kosztują więcej niż 10 złotych

Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera