Parzenie herbaty to wcale nie taka prosta sprawa. Aby zaparzyć ją w prawidłowy sposób, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad - stosować dobrą wodę, o odpowiedniej temperaturze i dostosować czas parzenia do gatunku użytej herbaty. Przydatny będzie też zaparzacz.
Zdaniem ekspertów zaparzacz musi być odpowiednio duży, by listki zalanej herbaty mogły się swobodnie rozwinąć. Wtedy woda dokładnie je wypłucze, tym samy uzyskamy pełniejszy smak i aromat herbacianego naparu.
Warto pamiętać, że dobrej jakości herbata, by była smaczna przez cały czas, musi być odpowiednio przechowywana.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Zobacz również: Przydatne akcesoria herbaciane

Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera