Eleganckie parzenie herbaty: przydatne akcesoria herbaciane

Joanna Turakiewicz
Piękne i użyteczne akcesoria do parzenia i podawania herbatyWyciskarka to torebek przyda cię zwolennikom herbaty ekspresowej.
Piękne i użyteczne akcesoria do parzenia i podawania herbatyWyciskarka to torebek przyda cię zwolennikom herbaty ekspresowej. Rossi.pl
Udostępnij:
W najszybszej wersji biurowo-śniadaniowej wrzucamy do kubka torebkę i zalewamy wrzątkiem. Smakosze z parzenia herbaty, koniecznie liściastej, czynią prawdziwy rytuał.

Aromat herbaty szczelnie zamknięty

Smaczniejsze, bardziej aromatyczne i ogólnie wyższej jakości napary uzyskamy z herbaty liściastej. Jednak i tę w torebkach warto przechowywać w takich warunkach, by zbyt szybko nie zwietrzała. Taki herbaciany pojemnik powinien być przede wszystkim szczelny. Musi chronić zawartość przed utratą aromatu i dostępem wilgoci. Może też być bardzo dekoracyjny i wykonany z różnych materiałów: metalowy, ceramiczny, drewniany lub szklany.

Dowiedz się: Czy herbata z cytryną to dobry pomysł

Taka kolorowa puszka na herbatę zachowa aromat zawartości i rozweseli kuchenną półkę.
Taka kolorowa puszka na herbatę zachowa aromat zawartości i rozweseli kuchenną półkę. Fot. Dom Herbaty Aromat

Dzbanki i zaparzacze do herbaty

W domach naszych dziadków często zobaczyć można było dostojne samowary. Dziś już rzadkie i raczej traktowane jako ozdoba, kiedyś służyły celebrowaniu rodzinnych spotkań przy filiżance herbaty. Nieczęsto też zobaczymy, by ktoś w imbryku zaparzał herbacianą esencję. Zastąpiły je dzbanki i filiżanki z zaparzaczami.

Zobacz również: Zaskocz gości oryginalnym drinkiem 

Zbyt długo parzona herbata, czy to czarna, zielona, czy też czerwona lub biała staje się mętna i gorzka. Dlatego po wskazanym czasie zaparzania, liście z naparu należy usunąć. Służą temu metalowe lub ceramiczne zaparzacze do herbaty o drobnych oczkach, nie pozwalające nawet najmniejszym listkom przedostać się do klarownego przejrzystego płynu. Jeśli zawartość dzbanka zamierzamy wypić od razu, można wybrać model bez zaparzacza, z filtrem u wejścia szyjki. Filtry jednak na ogół są dość rzadkie, przez co przepuszczają do filiżanki nie tylko herbaciany pył, ale i mniejsze listki.

Dzbanek z białej porcelany można myć w zmywarce, a chroniące przed utratą ciepła "ubranko" nadaje się do prania.
Dzbanek z białej porcelany można myć w zmywarce, a chroniące przed utratą ciepła "ubranko" nadaje się do prania. fot. Rossi.pl

Małe zaparzarki służą do przygotowania pojedynczej porcji herbacianego naparu. Wsypujemy listki, szczelnie zamykamy i wkładamy do filiżanki, po czym zalewamy gorącą wodą. Sitka, pływające kulki, przeróżnych kształtów zaparzarki z łańcuszkiem zaczepianym o krawędź filiżanki – wybór jest ogromny.

Przejrzyste szkło, cienka porcelana... żeliwo?

W szklanych dzbankach do herbaty z transparentnymi zaparzaczami szczególnie pięknie wyglądają herbaty kwitnące albo te z kolorowymi dodatkami: suszonymi owocami, płatkami kwiatów. Najbardziej klasyczne naczynia do zaparzania i podawania herbaty produkowane są z porcelany. Im cieńsza porcelana, tym lepiej. Takie szklane i porcelanowe naczynia przed użyciem należy przepłukać gorącą wodą, dzięki czemu napój rozwinie głębszy aromat i przez dłuższy czas pozostanie ciepły.
Można też spotkać dzbanki do herbat wykonane z długo trzymającego temperaturę żeliwa, czy choćby gliniane. Te ostatnie często wyposażone w podgrzewacz. Pamiętajmy jednak, że nie powlekanej gliny i żeliwa nie należy myć w zmywarkach.

Czas parzenia herbaty i temperatura pod kontrolą

Od temperatury i czasu zaparzania herbaty, zależą właściwości napoju. Jak często jednak zdarza nam się zalać ją po prostu wrzątkiem, a później zapomnieć o wyjęciu zaparzarki? W efekcie krzywimy się, kosztując pozbawioną aromatu, za to mętną i zdecydowanie gorzką herbatę. Wielbicieli tego napoju nie będzie trudno namówić do zaopatrzenia się w specjalny termometr. Przydatne mogą okazać się też klepsydry do odmierzania czasu parzenia. Żeby tylko nie zapomnieć na nie spojrzeć...

Słaba, średnia, czy mocna? Dla zapominalskich przydałby się jeszcze dzwonek oznajmiający koniec czasu parzenia.
Słaba, średnia, czy mocna? Dla zapominalskich przydałby się jeszcze dzwonek oznajmiający koniec czasu parzenia. Fot. Dom Herbaty Aromat

Nie uroni się nawet kropelka

Elegancko nakryty stół, cienka porcelana, kunsztownie ułożone ciasteczka. A tu z dzióbka dzbanka: kap, kap, prosto na wypolerowaną taflę stołu lub serwetę. I temu można zapobiec, używając specjalnych wyłapywaczy kropel.

Krople herbaty już nigdy nie zabrudzą serwety ani blat.
Krople herbaty już nigdy nie zabrudzą serwety ani blat. Fot. Dom Herbaty Aromat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Nowa ustawa deweloperska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej RegioDom
Dodaj ogłoszenie