Truskawki muszą być przechowywane w koszyczkach lub pojemnikach drewnianych, żeby mogły oddychać. Owoce trzymane w plastikowych pojemnikach szybko pleśnieją. Równie ważne dla smaku truskawki jest sposób ich umycia oraz temperatura owoców. Truskawki powinniśmy myć z szypułkami. Te i inne wskazówki o tym, jak myć, przechowywać i jeść truskawki ma dla nas ekspertka kulinarna, Anna Starmach.
Polecamy: Uprawa truskawek na balkonie
_Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news_
Kuchnia truskawkowa
Anna Starmach inspiruje miłośników truskawek niebanalnymi daniami z wykorzystaniem tych smacznych owoców sezonowych. Ekspertka kulinarna poleca m.in. sernik z truskawkami oraz tartę z truskawkami i mango. Pokazuje też nieco zaskakującą propozycję – kanapki z szynką parmeńską i truskawkami.
_Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news_
Przy okazji Anna Starmach zdradza swój sposób na idealną bitą śmietanę do truskawek i nie tylko.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Powiedziała również, jak samemu sporządzić aromatyczny i prawdziwy cukier waniliowy, który jest o niebo lepszy od kupowanego w sklepie cukru wanilinowego.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Zobacz również: Przepisy na truskawkowe inspiracje
