Termometr kulinarny przydaje się do kontroli temperatury żywności (gotowanych, pieczonych czy smażonych dań). Urządzenie można wykorzystać także do pomiarów temperatury w produktach zamrożonych. Termometr do potraw wygląda, jak szpikulec z wyświetlaczem LCD. To urządzenie wykonane zazwyczaj ze stali nierdzewnej. Ma specjalną zintegrowaną sondę ostrzową, która pozwala na penetrację potrawy. Sonda może się zginać. Wybrane termometry są wyposażone w funkcje automatycznego oszczędzania baterii np. po 15 minutach bezczynności urządzenia.
Poczytaj też: Ciekawe kuchenne rozwiązania i urządzenia
Sonda ma zazwyczaj skalę od minus 50 do plus 300 stopni Celsjusza.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?