Rewelacyjne funkcje kuchenek mikrofalowych przyczyniły się do tego, że ten sprzęt jest w większości domów. Podgrzewamy w nich wszystko i nie zwracamy uwagi, w jakich naczyniach to robimy. A to bardzo duży błąd! Chwila nieuwagi i skutki nieumiejętnego korzystania z mikrofali mogą być tragiczne i bardzo niebezpieczne!
Koniecznie przeczytaj: Bezpieczne korzystanie z kuchenki mikrofalowej
Jakie naczynia do mikrofali?
Gotowe dania są wygodne, bo nie trzeba godzinami stać nad kuchenką i przyrządzać sobie obiadu. Jednak bardzo ważną sprawą jest to, czy opakowanie, w którym znajduje się posiłek, nadaje się do podgrzania w mikrofali. Zazwyczaj jest to oznaczone i jeśli widzicie przekreśloną mikrofalówkę, to nigdy nie próbujcie podgrzewać tego dania w opakowaniu. Może to doprowadzić do zepsucia sprzętu, poparzeń i wielkiego bałaganu. Jeśli na produkcie nie ma oznaczeń czy nadaje się on do mikrofali, a ty nie jesteś pewien, to skorzystaj z naszej ściągawki. Oto rzeczy, które bez obaw możesz używać w kuchence mikrofalowej:
- szkło – pod warunkiem, że nie jest kolorowe, cienkie i delikatne oraz nie ma metalowych zdobień, szlaczków czy wzorów,
- ceramika i porcelana, które są bez wzorów,
- plastik – użyty tylko do podgrzewania czy rozmrażania potraw i pod warunkiem, że producent tego nie zabronił,
- papier – pod warunkiem, że nie jest niczym zdobiony, ani woskowany,
Czego zdecydowanie nie wolno wkładać do mikrofali?
Jest kilka rzeczy, których absolutnie nie wolno wkładać do mikrofali oraz produktów spożywczych, których nie powinno się podgrzewać w tym urządzeniu!
Plastikowe pojemniki
Przedmioty wykonane z plastiku nie powinny być używane do podgrzewania żywności w mikrofali. Wysoka temperatura w urządzeniu może sprawić, że pojemnik się roztopi, a to może skutkować bardzo uciążliwymi zabrudzeniami w wewnątrz mikrofali. Dodatkowo rozpuszczony plastik może wytwarzać substancje rakotwórcze!
Metalowe przedmioty
Wszelkiego rodzaju sztućce, garnki i przykrywki wykonane z metalu nie nadają się do mikrofalówki. Metal bardzo szybko się nagrzewa, a wewnątrz kuchenki mikrofalowej może doprowadzić do iskrzenia!
Zobacz także: Iskrząca kuchenka mikrofalowa – czy to wina uszkodzonej płytki mikowej? Jak zapobiec iskrzeniu mikrofali?
Folia aluminiowa
Bardzo nierozsądnym sposobem podgrzewania jedzenia jest zawinięcie go w folię aluminiową. To może doprowadzić nawet do pożaru!

Styropian
Jedzenie na wynos zazwyczaj jest umieszczane w pojemnikach styropianowych, które absolutnie nie nadają się do mikrofali. Pod wpływem wysokiej temperatury styropian może zacząć się topić, uwalniając do żywności bardzo niebezpieczne dla zdrowia toksyny.
Papierowe torebki
Pomimo tego, że torebki z popcornem są przystosowane do umieszczenia ich w mikrofali, to natomiast zwykłe torebki papierowe nie! Pod wpływem wysokiej temperatury mogą uwalniać się z nich opary i toksyny, które mogą nawet wybuchać płomieniami.
Zastawa stołowa z pozłacanymi ozdobami
Włożenie takiej zastawy do kuchenki mikrofalowej może spowodować iskrzenie, co w grozi poważnymi konsekwencjami!
Zamknięte pojemniki
Przed włożeniem pojemników należy zdjąć przykrywkę. Dotyczy to również zakrętek i nakrętek, które znajdują się na butelkach czy słoikach. Jeśli tego nie zrobicie, ciśnienie w zamkniętym pojemniku czy butelce wzrasta i może rozerwać opakowanie oraz bardzo zabrudzić kuchenkę.

Ostre papryczki
Ostre papryczki zawierają kapsaicynę, która jest odpowiedzialna za ich ostry smak. Pod wpływem wysokiej temperatury w mikrofalówce uwalnia się ona znacznie szybciej i o dużym stężeniu. Jeżeli podgrzewacie papryczki w urządzeniu, to uważajcie po otworzeniu drzwiczek – oczy mogą bardzo szczypać i być podrażnione!
Jajka
Co prawda w niektórych instrukcjach obsługi mikrofalówek jest przepis jak przygotować jajecznicę, czy jajka w urządzeniu, ale szczerze odradzamy. W praktyce ugotowanie jajek na twardo w mikrofali może skończyć się fatalnie – jajko może wybuchnąć, a my poparzyć!
To Cię zainteresuje: Nietypowe zastosowanie folii aluminiowej – tego o niej mogłeś nie wiedzieć
Owoce, zwłaszcza winogrona
Co prawda nie ma większego sensu podgrzewania winogron w mikrofalówce, bo w ten sposób nie uzyskamy winogron, ale za to możecie nabawić się poparzeń. Pod skórką tego owocu jest dużo wody. W trakcie podgrzewania woda w owocu nie ma gdzie się ulotnić, w związku z czym grozi wybuchem (podobnie jest z jajkami). Winogrono może się też przemienić w płonącą plazmę, ponieważ zawiera dużo cukru, który może się zapalić i dymić.
Pokarm dla dziecka
Podgrzewanie mleka dla dziecka w butelce może doprowadzić do poparzeń podniebienia. Mikrofala robi to nierównomiernie i część pokarmu może być zbyt gorąca. Dodatkowo jeśli podgrzejesz to w nieodpowiednim do tego celu butelce, czy pojemniku może spowodować uwolnienie do mleka niebezpiecznych substancji rakotwórczych! Dlatego lepiej podgrzewaj pokarm w garnku na kuchni lub rozmrażaj w gorącej wodzie.
Bakalie i suszone owoce
Podgrzewanie bakalii i suszonych owoców w mikrofali może przysporzyć wiele szkód. Po pierwsze suszone owoce mogą wybuchnąć w wewnątrz urządzenia, co przysporzy dodatkowej pracy, bo cała mikrofala będzie zabrudzona oraz drugi powód, dla którego nie powinno się tego robić, to jest to, że podczas takiej formy obróbki zaczynają one potwornie śmierdzieć.
