Spis treści
- Po czym poznać dobry węgiel? Liczy się kaloryczność i zawartość popiołu
- Które typy węgla nadają się do domowego użytku?
- Sortyment opału, czyli kęsy, kostka, orzech, groszek, miał. Czym się różnią?
- Rozważasz miał węglowy? To warto o nim wiedzieć
- Koks opałowy – warto nim palić czy nie?
- Kupić węgiel brunatny czy pozostać przy węglu kamiennym?
Po czym poznać dobry węgiel? Liczy się kaloryczność i zawartość popiołu
Najważniejszą cechą dobrego węgla jest wysoka kaloryczność (wartość opałowa). Określa ona, ile ciepła wytwarza się przy całkowitym spaleniu – im będzie wyższa, tym wydajniejsze jest dane paliwo. Kaloryczność podaje się w megadżulach na kilogram (MJ/kg). Węgiel wysokokaloryczny sprawdza się najlepiej podczas mrozów, a niskokaloryczny – przy dodatnich temperaturach na zewnątrz. Tegoroczna zima ma być łagodna, co warto wziąć pod uwagę przy zakupie opału.
Czym różnią się koks, miał, groszek, orzech i który kupić? Sprawdź w galerii:
Istotną cechą dobrego węgla jest też niska zawartość siarki i popiołu. Taka cecha sprawia, że przy spalaniu powstaje mniej zanieczyszczeń oraz mniej popiołu, który trzeba usuwać. Na podstawie zawartości tych substancji i kaloryczności wyróżnia się trzy klasy węgla: