
Dobry węgiel trudno nieraz odróżnić od kiepskiego na pierwszy rzut oka. Najważniejszy parametr to wartość opałowa, ale nie tylko ona się liczy.
Przejdź do kolejnych zdjęć i dowiedz się więcej.

Kęsy
Największy istniejący sortyment węgla kamiennego. Zazwyczaj ma najwyższą kaloryczność i wytwarza stosunkowo niewiele popiołu przy spalaniu. W praktyce niewiele różni się od węgla kostka.

Węgiel kostka
Dużych rozmiarów bryłki węgla kamiennego. Zwykle najgrubszy sortyment węgla dostępny w sprzedaży i jeden z droższych. Spala się wolno i zwykle wytwarza dużo ciepła, ale trzeba zwracać baczną uwagę na typ węgla (najlepszy to 33) oraz kaloryczność podawaną przez producenta (na ogół im wyższa, tym lepsza).

Węgiel orzech
Orzech to węgiel o sporych bryłkach i drugi najpopularniejszy po ekogroszku sortyment opału. Spala się szybciej niż grubszy węgiel, ale za to jest tańszy. Kupując go, należy wybierać tylko zaufanych dostawców.