Czosnek, który przywędrował do nas z Azji jest nieodzownym składnikiem sałatek, dań mięsnych, warzywnych oraz sosów. Pomaga też w walce z przeziębieniem – często pijemy gorące mleko z dodatkiem czosnku i miodu.
Fachowa literatura opisuje lecznicze właściwości czosnku. Jest on uważany przede wszystkim za jeden z najmocniejszych naturalnych antybiotyków. Czosnek niszczy szkodliwe dla organizmu bakterie, wirusy i grzyby. Obniża również poziom tzw. złego cholesterolu, stężenie cukru we krwi i wysokie ciśnienie.
Niestety czosnek ma niezwykle intensywny zapach. Z tego powodu niektórzy unikają jakiegokolwiek kontaktu z czosnkiem, a pozostali borykają się z uciążliwą wonią, która po jego obraniu pozostaje na skórze dłoni.
Aby nasze dłonie nie pachniały czosnkiem, do jego obierania można użyć prostego w obsłudze, funkcjonalnego silikonowego obieraka. Z tym gadżetem kuchennym nie tylko unikniemy nieprzyjemnego zapachu, ale również starannie i szybko obierzemy czosnek. Wystarczy obciąć nożem końcówki i włożyć ząbek czosnku do obieraka, następnie rolować w dłoniach i po krótkiej chwili wycisnąć obrany ząbek. Silikonowy obierak łatwo utrzymamy w czystości – po użyciu wywijamy go na lewą stronę i myjemy.
Polecamy: W walce z przeziębieniem pomogą czarny bez, pigwa i pigwowiec
