Oto niektóre urządzenia i akcesoria przydatne w przygotowywaniu jajek i serwowaniu potraw z jajek.
Wskaźniki i obręcza do jaj
Wskaźnik do gotowania jajek pozwala na ugotowanie ich w takiej postaci, w jakiej sobie życzymy: na twardo, na miękko albo na półmiękko. Trzeba tylko umieścić przyrząd w wodzie, w której są już jajka. W czasie gotowania wskaźnik zmienia kolor, zależnie od stopnia ugotowania.
Obręcza do jajek sadzonych pomagają uzyskać okrągły kształt sadzonego jajka. Takie gadżety wykonane są przeważnie z silikonu. Mają wygodną rączkę, dzięki której szybko włożymy lub zdejmiemy obręcz z patelni. Należy położyć obręcz na patelni i po prostu wbić jajko do niej.
Zobacz ciekawy sposób na Gotowanie jajka bez skorupki
Kieszonki do gotowania jajek pozwalają w łatwy sposób ugotować jajo na twardo lub na miękko i to bez skorupki. Wystarczy wbić jajko do kieszonki i położyć na wrzącej wodzie. Potem jeszcze przykryć garnek pokrywką i odczekać chwilę.
Obetnie wierzchołek jaja
Obcinacz do jajek ma dziwna nazwę, ale zasada jego działania jest prosta. Trzeba przyłożyć szerszy koniec przyrządu do czubka ugotowanego już jajka, a potem podnieść do góry drugi koniec obcinacza, czyli srebrną kulkę – który jest zamocowany na sprężynce, a potem go puścić. Działa prawo fizyki: napięty ciężarek uderza o jajko i obcina jego obwód.
A może w ten sprzęt zainwestujesz?: Jajowar przyda się nie tylko od święta
