Jeśli w kominie osadziła się sadza, popiół lub pozostałości drewna, które spalaliśmy w poprzednim sezonie grzewczym, możemy być pewni, że podczas palenia dom będzie zadymiony.
– Przed rozpoczęciem sezonu grzewczego należy wyczyścić komin i sprawdzić jego drożność – mówi Andrzej Kubas z zakładu zduńskiego z Wołczyna.
Następnie trzeba wyczyścić palenisko kominka. Służą do tego specjalne przyssawki do odkurzacza. – Trzeba obejrzeć, czy nie ma w palenisku żadnych pęknięć. Jeśli są, trzeba je uzupełnić, bo palenisko nie będzie spełniało swojego zadania – sugeruje Andrzej Kubas.
Zobacz również:Jaki kominek ogrzeje salon, a jaki dom
Kolejny element, od którego zależy sprawność kominka, to uszczelki drzwiczek. Muszą one być szczelne. Tylko wtedy będziemy mogli odpowiednio kontrolować przepływ powietrza do kominka za pomocą przepustnicy.
Uszczelki – przysłowiowe złote rączki mogą wymienić je same. W kominkach uszczelki wykonane są z włókna szklanego. Podczas użytkowania materiał ten może się wykruszać, albo stwardnieć i drzwiczki kominka przestaną się domykać. W kominkach kaflowych przed sezonem grzewczym trzeba uzupełnić fugi, jeśli się wykruszyły.
Jeśli szyba kominkowa jest uszkodzona lub pękła, trzeba ją koniecznie wymienić. – Najczęściej są to uszkodzenia mechaniczne, ponieważ od temperatury nowoczesne szyby nie pękają – zapewnia Andrzej Kubas.
Żeby szyba kominkowa była czysta, można użyć specjalnych preparatów do czyszczenia, a na koniec wypolerować ją papierem toaletowym lub papierowymi ręcznikami.
Warto wiedzieć: Sposoby na czystą szybę w kominku
Kolejny ważny element przygotowań do rozpoczęcia sezonu grzewczego to zgromadzenie odpowiedniego drewna. Największe szkody robimy kominkowi, jeśli palimy w nim mokrym drewnem. Właściwie przygotowane drewno do kominka powinno mieć nie więcej niż 20 procent wilgotności.
Dlatego warto kupować drewno już wiosną po zakończeniu sezonu grzewczego, bo jest najtańsze, a poza tym można je wysuszyć podczas lata na podwórzu. Lepiej kupować rozłupane, a nie w klockach, bo takie lepiej schnie, podczas gdy w klockach może gnić. Na sezon potrzeba od 6 do 10 kubików drewna, ale wiele zależy od temperatury na zewnątrz i od wielkości pomieszczeń, które ogrzewamy kominkiem.
Ogólnie obowiązująca zasada jest taka, że drewno liściaste jest lepsze do kominka (bardziej kaloryczne) od iglastego, z wyjątkiem dębu. Dąb, szczególnie mokry, podczas spalania wydziela kwasy, które niszczą komorę kominka. – Dlatego do dębiny trzeba dodawać brzozę, żeby ograniczyć to zjawisko – podpowiada Andrzej Kubas. – Odpowiednio wysuszony buk, grab, jesion, czy brzoza będą dobrze paliły się w kominku.
Zobacz również: Kominki z płaszczem wodnym: ogrzewanie, eleganckie, ekologiczne i tanie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Ideal Lux Le Roy 73439
Lampa stołowa Le Roy TL1 Small 073439 Ideal Lux De…
kup teraz

Ideal Lux Lampka Nocna Led Okrągła Biała Cerchio Tl (1000112092)
Lampa stołowa CERCHIO TL sprawdzi się w pomieszcze…
kup teraz

Zuma Line Adana (5525BK)
Lampa stołowa ADANAKolekcja lamp stołowych ADANA t…
Polska w czołówce Europy! Jest raport CBRE