Przepisy na pyszne domowe pączki na tłusty czwartek. Puszyste pączki serowe. Sprawdź, jak zrobić pączki smażone i pączki z piekarnika

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
Domowe pączki może nie zawsze idealnie wyglądają, ale za to zawsze pysznie smakują. Fakt, są bombą kaloryczną, ale któż nie skusi się na nie w tłusty czwartek? Jeśli jednak obawiamy się nadmiaru kalorii, to wypróbujmy pączki z piekarnika.
Domowe pączki może nie zawsze idealnie wyglądają, ale za to zawsze pysznie smakują. Fakt, są bombą kaloryczną, ale któż nie skusi się na nie w tłusty czwartek? Jeśli jednak obawiamy się nadmiaru kalorii, to wypróbujmy pączki z piekarnika. Kaboompics.com/Pexels.com
Udostępnij:
Przepisy na karnawałowe pączki to niezbędnik każdego miłośnika gotowania i słodkości. W czasie karnawału i tłustego czwartku warto wykonać nie tylko klasyczne pączki, ale również przygotować pączki serowe i z ziemniakami. Pączek ważący 70 gramów ma około 300 kalorii. A mimo to nawet ci, którzy się odchudzają, w tłusty czwartek mogą sobie odpuścić i zjeść pączka, jak nakazuje tradycja. Dla osób, które dbają o linię, podajemy również sprawdzony przepis na pączki z piekarnika.

Spis treści

Przepisy na karnawałowe pączki warto znać. Tradycja tłustego czwartku nakazuje, żeby przed zbliżającym się Wielkim Postem najeść się tłusto i do syta. A właśnie kaloryczne i syte są tradycyjne pączki. Podajemy przepisy na pączki domowej roboty.
Sprawdź jak zrobić pączki klasyczne, serowe i z ziemniakami. Poznaj przepis na pączki z piekarnika.

Materiały promocyjne partnera

Sprawdzony przepis na klasyczne smażone pączki

Przygotuj składniki na klasyczne pączki:

  • ćwierć kostki drożdży (kostka waży 100 g),
  • 2 szklanki mąki,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Do pokruszonych drożdży dodajemy 2 łyżki mąki, cukier i ¼ szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut, aż drożdże wyrosną. Jajko oraz żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a mąkę mieszamy z solą. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże i dolewamy resztę podgrzanego mleka. Dodajemy ubite jajka, stopione masło i wszystko mieszamy. Odstawiamy miskę z ciastem w ciepłe miejsce pod przykryciem na półtorej godziny. Powinno wyrosnąć tak, że podwoi swoją objętość.

Ciasto na pączki rozwałkowujemy, ale ma ono być grube, np. o wysokości 2 centymetrów. Za pomocą szklanki wygniatamy z ciasta kółka. Odstawiamy je na 45 minut, a nawet na godzinę, żeby wyrosły i dopiero smażymy na oleju w garnku (po 3–4 pączki za jednym razem, a nie wszystkie od razu), aż uzyskają złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy albo bibułę, żeby wsiąkł w nią nadmiar tłuszczu. Zanim pączki ostygną, posypujemy pudrem albo polewamy lukrem (czyli wodą z cukrem pudrem).

W Polsce zwyczaj jedzenia pączków w tłusty czwartek sięga XVII wieku. Dawniej jednak przywilej ten miały tylko osoby z tzw. wyższych sfer. Były to wypieki bardziej wytrawne, gdy robiło się je z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. Obecnie pączki znamy tylko w wersji słodkiej. W zwykły dzień przeciętna piekarnia sprzedaje ich ok. 500, a w tłusty czwartek – nawet 30 tysięcy. Według tradycji, jeśli nie zjemy tego dnia choć jednego pączka, to nie będzie nam się wiodło do końca roku.

Najlepszy przepis na pyszne pączki serowe

Przygotuj składniki na pączki serowe:

  • 0,5 kg twarogu (najlepiej tłustego),
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 szklanki mąki,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1 łyżka spirytusu albo wódki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania albo kolorowa posypka lub skórka pomarańczowa.

Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Zmielony przez maszynkę twaróg mieszamy z cukrem białym i cukrem waniliowym. Dodajemy same żółtka. Całość miksujemy. Powstałą masę dodajemy do mąki, dodajemy śmietanę oraz spirytus i dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta. Robimy małe kulki i smażymy partiami w rondlu na oleju. Posypujemy cukrem pudrem albo smarujemy lukrem i dekorujemy kolorową posypką lub posypujemy skórką pomarańczową.

Wytrawne pączki z ziemniakami. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Przygotuj składniki na pączki ziemniaczane: 

  • 4 szklanki mąki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 mały kieliszek mleka (ćwierć szklanki),
  • 3 jajka,
  • 1 żółtko,
  • pół kostki masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • ćwierć kostki drożdży,
  • łyżka spirytusu,
  • skórka otarta z cytryny lub skórka pomarańczowa,
  • dżem do nadzienia pączków,
  • cukier puder do posypania,
  • olej do smażenia albo smalec.

Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z wyrośniętymi drożdżami. Ugotowane, obrane ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy je do mąki z drożdżami. Dodajemy papkę ziemniaczaną, wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (można zmiksować). Wyrobione ciasto lepimy w kulę i odstawiamy ją po przykryciem, aż wyrośnie. Formujemy kulki i – jeśli mamy dżem – nadziewamy dżemem, wbijając palcem porcje dżemu w każdą kulkę z ciasta. Odstawiamy na 20-30 minut aż do wyrośnięcia i smażymy. Posypujemy pudrem i gotowe.

Przepis na zdrowe i smaczne pączki z piekarnika

Niezbędne składniki na pieczone pączki:

  • pół szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka masła,
  • dżem albo marmolada do nadzienia,
  • cukier puder albo posypka lub wiórki kokosowe do posypania.

Podgrzewamy mleko, dodajemy do niego drożdże, 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 25 minut. W ten sposób powstaje zaczyn. Miksujemy jajka z resztą cukru. Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy i przygotowany już miks z jajek. Po wymieszaniu dodajemy roztopione masło i zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem i czekamy około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Ciasto rozwałkowujemy tak, żeby było grube na 2 centymetry. Szklanką wycinamy kółka. Palcem wgniatamy w nie dżem lub marmoladę. Odstawiamy na pół godziny, żeby jeszcze wyrosły. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Jeszcze ciepłe, posypujemy pudrem albo robimy lukier, smarujemy pączki i posypujemy je posypką albo wiórkami kokosowymi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

KE akceptuje Krajowy Plan Odbudowy - wizyta Ursuli von der Leyen

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej RegioDom
Dodaj ogłoszenie