Sylwia Biały przygotowuje domowy sorbet w kilka minut. Okazuje się, że zrobienie takiego deseru jest banalnie proste i szybkie. Czego potrzebujemy? Wystarczy nam szklanka lodu, szklanka soli, szklanka wody i tyle samo ulubionego soku z owoców. Można wykorzystać również zblendowane owoce, z których następnie przygotujemy kolorowe warstwy do zimnego deseru.
Przygotowany samodzielnie sorbet na pewno zaskoczy gości i będzie zdrowszy od lodów kupionych w sklepie. Ponieważ deser ten nie zawiera ani mleka ani jajek, jest bardzo lekki i niskokaloryczny.
Źródło: TVP/x-news
W sorbecie ważne są proporcje!
Przygotowując sorbet domowy ze zblendowanych owoców zadbaj, żeby deser zawierał minimum 25 procent owoców. Sorbet można zrobić praktycznie z każdego rodzaju owoców. Należy uwzględnić dobre proporcje wody i zmiksowanych owoców. Jeżeli wykorzystujemy tzw. mięsiste owoce, powinniśmy dodać do sorbetu więcej wody. Im bardziej soczyste owoce, tym mniej wody dodajemy od deseru. Dlatego najwięcej wody wymaga sorbet z bananów, a najmniej z arbuza.
Radzimy:Jak robić lody domowe
Miseczki owocowe do podania sorbetu
Pomysły na efektowne podanie sorbetów pokazuje Ola Głębicka. Na sorbet podany w połówkach owoców skusi się każdy miłośnik owocowych smaków. Polecamy sorbet cytrynowy serwowany z bezą i sałatkę owocową podaną z sorbetem.
Źródło: TVP/x-news
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?